tisdag 6 mars 2012

Dubbelmarinerad fläskfilé

Dubbelmarinerad fläskfilé 
Fortsättning på 40-års middagen. Efter lite beerpong så var det dags att slå sig ner för att äta lite, det var väldigt trångt men jag tror att alla lyckades med att äta från sin egna tallrik. Till huvudrätt så serverade vi dubbelmarinerad fläskfilé med potatis- och jordärtskocksgratäng och en haricot vert sallad till. Himla bra mat eftersom allt gick att förbereda innan själva festen. Som vanligt så hade jag gjort mat till ungefär dubbelt så många som faktiskt var på plats... Men hellre det än att det tar slut, för det hade varit riktigt riktigt jobbigt.

Dubbelmarinerad fläskfilé 4 portioner 
(fast jag gör alltid dubbelt, tänk om det tar slut...)
500 gram fläskfilé
Marinad 1.
2 msk soja
1 msk hoisinsås
0,5 tsk salt
2 msk olja
1 tsk socker
Marinad 2.
0,5 dl vitvinsvinäger
0,5 dl vatten
2 dl olja
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar, väl stött
1 st vitlöksklyfta, pressad
0,5 dl persilja, hackad
2 msk kapris , avrunnen

Gör så här:

MARINAD 
1: Blanda samman alla ingredienserna soja, hoisinsås, salt, olja och socker.
2. Lägg 
fläskfilé i en tät plastpåse eller burk med lock och slå över marinaden.
3. Marinera i ca. 3 timmar alt över natten, vänd påsen/burken då och då.
4. Ta fram fram köttet och lägg den på ett galler i en långpanna. Stick in en köttermometer och stek köttet i 175 grader.tills termometern visar 70 grader, ca. 40 minuter.
5. Vänd köttet en gång under stekningen.
6. Ta ut köttet ur ugnen och svep in köttet i folie, låt den kallna.

MARINAD 2:

7.  Blanda samman alla ingredienser vinäger, vatten, olja, salt, svartpeppar, pressad vitlök, hackad persilja och kapris som är avrunnen (1 liten burk)
8. När köttet kallnat skivas den i 1/2 cm tjocka skivor. 

9. Lägg skivorna i en skål och slå över marinad 2. Alt i en plastpåse.
10. Ställ skålen kallt. Marinera köttet i ca. 4 timmar.( jag lät det ligga i 2 dygn och det blev också bra!)

 Ös köttet ett par gånger.
11. Vid servering tas skivorna ur marinaden, de ska inte torkas av. Köttet ska serveras kallt.
12. Lägg över 
fläskfilén på ett fat. Jag garnerade med cocktailkapris och lite färsk persilja

Jag har gjort det här receptet på oxfilé innan, det receptet hittar ni här. Men det gick väldigt bra med fläskfilé också!

Dukningen för kvällen
Kram Lottzy


8 kommentarer:

  1. Det lät fantastiskt gott och med dom tillbehören, riktigt najs :-)
    Jättefin dukning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Dukning är inte min starka sida men det är ändå ganska kul när man går in för det.

      Radera
  2. vacker dukning! Receptet verkar ju völdigt spännande, det sparar jag:) tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. skulle tagit ett kort när det var mörkt också för det syns dåligt att det är ljusslingor som piffar upp lite. Får väl ha stor bjudning snart igen...

      Radera
  3. Vilket bra tips, ser supersmarrigt ut =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, kanske kan det komma till användning framåt vårkanten när det är mycket happenings?!

      Radera
  4. tog saltrullen från älgen och körde ditt recept, blev kanon gott. Tack så mycket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul med en liten tvist där! Man kan ju egentligen göra det här på vad som. Jag brukar faktiskt oftast köra med oxfilé.
      kram

      Radera

Jag blir jätteglad om du vill ta dig tid att lägga en liten kommentar. Alla glada tillrop, tips och idéer mottages tacksamt. Tack på förhand!