fredag 7 januari 2011

Kärlekens födelsedag med vitlökssoppa, dubbelmarinerad oxfilé och Red velvet cake

Tänkte starta matdagboken storstilat med menyn som min kärlek fick på sin födelsedag.Eftersom jag inte visste i går att jag skulle börja blogga om mina middagar så har jag inga egna bilder på maträtterna denna gång.

Förrätt: len vitlökssoppa med parmakross och chili
Huvudrätt: Dubbelmarinerad oxfilé med potatisgratäng och fru T:s vitlökssås
Efterrätt: Red velvet cake
Dricka: Crozes-Hermitage Delas 2008




Betyggsättning av familjen 30 poäng av 30 möjliga!

Recept
Len vitlökssoppa 4 portioner
1.5 msk smör
1 st schalottenlök
2 msk vetemjöl
2 dl vatten
2 dl grädde
1 msk kycklingfond
1 msk sherry
4 st vitlöksklyftor
tryffelolja
1 st chili
2 skivor parmaskinka

Smält smöret i en kastrull. Hacka scharlottenlöken fint och fräs i smöret någon minut. Häll i vetemjölet och rör ut i lökfräset. Tillsätt vattnet och rör tills redningen löst sig. Rör med jämna mellanrum så att det inte bränner fast. Häll i grädden, kycklingfonden och sherryn. Pressa i vitlöken i soppan och låt koka upp. Låt koka cirka 5 min. Häll i soppan i en mixer och mixa slät (cirka 15 sekunder). Torka parmaskinkan i ugn på ca 175 grader tills de är krispiga mellan 5-10 minuter, håll koll !
Toppa med finhackad chili, några droppar tryffelolja och smulade parmachips.
källa: ursprungsrecept kokboken halvåtta hos mig som jag fick i julklapp.

Recept:
Dubbelmarinerad oxfiléIngredienser 4 portioner (fast jag gör alltid dubbelt, tänk om det tar slut...)
500 gram oxfilé
Marinad 1.
2 msk soja
1 msk hoisinsås
0,5 tsk salt
2 msk olja
1 tsk socker
Marinad 2.
0,5 dl vitvinsvinäger
0,5 dl vatten
2 dl olja
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar, väl stött
1 st vitlöksklyfta, pressad
0,5 dl persilja, hackad
2 msk kapris , avrunnen

Gör så här

MARINAD 1: Blanda samman alla ingredienserna soja, hoisinsås, salt, olja och socker.
Lägg oxfilen i en tät plastpåse eller burk med lock och slå över marinaden.
Marinera i ca. 3 timmar alt över natten, vänd påsen/burken då och då.
Ta fram fram köttet och lägg den på ett galler i en långpanna. Stick in en köttermometer och stek köttet i 175 grader.tills termometern visar 62 grader, ca. 30 minuter.
Vänd köttet en gång under stekningen.
Ta ut köttet ur ugnen och svep in köttet i folie, låt den kallna.

MARINAD 2: Blanda samman alla ingredienser vinäger, vatten, olja, salt, svartpeppar, pressad vitlök, hackad persilja och kapris som är avrunnen (1 liten burk)
När köttet kallnat skivas den i 1/2 cm tjocka skivor. Lägg skivorna i en skål och slå över marinad 2.
Ställ skålen kallt. Marinera köttet i ca. 4 timmar. Ös köttet ett par gånger.
Vid servering tas skivorna ur marinaden, de ska inte torkas av. Köttet ska serveras kallt.
Lägg över oxfiléskivorna på ett vackert fat. Skeda över marinaden.
(Källa: en gammal allt om mat tidning)

serveras med potatisgratäng och någon god sås om så önskas. Jag fuskade lite den här gången och köpte Fru T´s vitlöksdressing på Coop extra vid filmstaden i växjö.

Recept
Red Velvet cake

Denna otroligt saftiga tårta härstammar från den amerikanska Södern. Kakans röda färg berodde från början på en kemisk reaktion som uppstod när filmjölk, vinäger och kakao blandades. Lite röd karamellfärg skadar dock inte.

INGREDIENSER
Portioner: 10–12 bitar
Tid: 30 min + tid i ugn
3 ½ dl strösocker
2 ägg
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 msk vitvins vinäger
1 dl raps- eller
solrosolja
2 ½ dl filmjölk
1–2 msk röd karamellfärg
ev hallon eller andra bär till garnering
Cream cheese-glasyr:
600 g philadelphiaost eller annan cream cheese
ca 4 1/2 dl florsocker
citronskal från en halv citron

1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en rund bakform.

2. Vispa socker och ägg poröst. Blanda de torra ingredienserna till kakan och rör ner i smeten tillsammans med vitvinsvinäger, olja och filmjölk. Tillsätt karamellfärg och vispa till en slät smet.

3. Häll smeten i formen och grädda i 40 minuter. Låt kakan svalna något i formen. Stjälp sedan upp den på ett galler och låt kallna.

4. Vispa ihop ingredienserna till glasyren. Skär kakan i tre delar och bred glasyren på den undre delen. Lägg försiktigt på den andra delen och bred glasyr även på den. Lägg på den översta delen och bred resten av glasyren över hela kakan. Garnera med färska hallon.

(Källa: dn.se och så har jag ändrat lite såklart...)

2 kommentarer:

  1. varit sugen ett bra tag på att ge mig på att testa att gör en red velvet cake..ser ju så mums ut..

    SvaraRadera
  2. Du kommer inte ångra dig! Jag ska snart göra en till för att ta lite egna bilder (bra förevändning...)

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du vill ta dig tid att lägga en liten kommentar. Alla glada tillrop, tips och idéer mottages tacksamt. Tack på förhand!