onsdag 22 februari 2012

Marinerad rostbiff med balsamico, honung och kapris för familj, fest eller buffé -fritt valg.


Marinerad rostbiff med balsamico, honung och kapris

Mmm, den här lördagen blev det riktigt gott, nämligen, marinerad rostbiff med balsamico, honung och kapris och till det en rotfruktsgratäng. Receptet på gratängen kommer en annan gång,lovar. Jag och maken mycket nöjda, barnen tycker det är väldigt onödigt att blanda i något annat än potatis i gratänger. De tycker också att det är ganska onödigt med kallt kött. Så mer en vuxenrätt så alltså. I bland kan jag nästan önska ihjäl mig efter när barnens smak kommer ikapp våra. Nåväl det är ju kul med köttbullar också...
Den här rostbiffen är ju superb att ha om man har många gäster eller om man ska ha buffé eftersom man förbereder den några dagar innan.

Recept på 

Marinerad rostbiff med balsamico, honung och kapris , 8 pers

1-1 1/2 kg rostbiff

1 tsk salt 
Nymalen svartpeppar, ganska mycket. 

Marinad: 
1 dl soja 
1 dl balsamvinäger 
1 1/2 msk kalvfond 
3 msk flytande honung 
3 vitlöksklyftor 
1 tsk nymalen svartpeppar 
1/2 kruka färsk timjan 
1/2 kruka färsk oregano 

50 g kapris (avrunnen vikt)

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 125°.
2. Krydda rostbiffen rejält med salt och peppar.
3. Sätt in en köttermometer mitt i köttet.
4.Lägg det i en ugnsfast form, och sätt mitt i ugnen.
5. Stek tills termometern visar 60°, då är den rosa med röd kärna. Vill du ha den rödare, ta den vid 55°; lätt rosa, ta den vid 65°. Tid i ugnen är c:a 1 1/2 – 2 timmar.
6. Hacka vitlöken och de färska kryddorna. Hacka häflten av kaprisen grovt, och spara resten till garnering.
7. Blanda alla ingredienser till marinaden.
8. Lägg det varma köttet i dubbla plastpåsar och häll över marinaden och skyn från köttet.
9. Lägg in det i kylen när det svalnat.

10. Låt det ligga ett till två dygn.
11. Skär köttet i tunna skivor och skeda över lite av marinaden. garnera med cocktailkapris och några kvistar oregano och timjan.

//Lottzy

Ursprungsreceptet finns på ica.se

5 kommentarer:

  1. Åhh vilken läcker bild!
    Receptet tackar jag för och ska verkligen tersta.
    ha en jättefin dag.
    Kram
    Jessica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Detsamma! Ja det kan ju vara ett bra recept nu när vårbjudningarna börjar närma sig = ) Kram kram

      Radera
  2. Oj vilken härlig rostbiff! Låter fantastiskt gott med marinad som köttet fått ligga i länge.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är konstigt att det tid och gott nästan alltid hänger ihop... kram

      Radera
  3. Cred till H:ssons skafferi, där receptet kommer ifrån?

    https://www.hssonsskafferi.se/huvudratt/kott/not/marinerad-rostbiff-med-balsamico-honung-och-orter/

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du vill ta dig tid att lägga en liten kommentar. Alla glada tillrop, tips och idéer mottages tacksamt. Tack på förhand!