söndag 20 mars 2011

Fullt hus med lammfärsbiffar, timjansklyftisar och soltorkadtomatröra

Det var ett tag sedan familjen Stulic var här, men desto mer hade vi att prata om! Kvällens minsting på dryga året, skötte sig exemplariskt efter att han jagat sig trött på nachos och salsan som stod i lagom höjd och flyttades runt värre än figurerna i fia med knuff.

Middagens meny bestod i nachos med majssalsa, lammfärsbiffar, klyftpotatisar med färsk timjan och soltorkadtomatröra. Till dessert blev det favorit i repris - äggtoddy, barnens val!

Recept
Lammfärsbiffar med sällskap
Lammfärsbiffar med fetaost, 4 vuxna, 4 barn
1200 gram lammfärs
2 schalottenlökar, finhackade
3 klyftor vitlök, pressade
2 msk dijonsenap
1 tsk torkad timjan
1 ägg
2 msk potatismjöl
SoP
1 - 1 1/2 dl lättöl
1/2 pkt fetaost, i bitar.

Gör så här:
1. Blanda allt utom öl och fetaost
2. Häll i ölen och blanda i. (Det blir väldigt fluffiga och gulliga biffar av ölen)
3. Smula fetaosten i lagom bitar och blanda försiktigt i
4. Forma biffar i valfri storlek
5. Stek så de bli aningen rosa inuti, ca 10 minuter

Recept
Soltorkadtomatröra
ca 10 soltorkade tomater
3 rostade vitlökar (körde i ugnen ca 12 minuter på 225 grader)
1 vitlöksklyfta färsk
3 dl lätt cremefraiche
SoP

Gör så här:
1, Skär tomaterna och vitlöken i mindre bitar
2. Blanda med creme fraiche,
3. sop, mixa med stavmixer
4. Låt stå i kylen några timmar så smakerna sätter sig lite.




Till detta serverades klyftpotatisar med massor av färsk timjan och en grönsallad.

3/4 delar av de vuxna drack ett gott vin till också, ett av våra favoriter som har lagom prisklass är "Pater Sangiovese"
Så här säger vinguiden.se om detta vin:


Pater Sangiovese

Artikelnr
22316

Fyllighet

Strävhet

Fruktsyra
Kategori
Ursprung
Färg
Mörkröd färg. *
Doft
Fruktig doft med inslag av fat, rostat kaffe och mörka bär.*
Smak
Ungdomlig, frisk, fruktig smak med inslag av fat och mörka körsbär. *
Druvsorter
Sangiovese
Producent
Frescobaldi
Passar till: Serveras vid cirka 16°C till rätter av lamm- eller nötkött. 

Och till dessert som sagt äggtoddy igen...

Ps Receptet på majssalsan kommer i ett eget inlägg inom kort.


//Lottzy

2 kommentarer:

  1. Gud vad gott det verkar! Detta måste jag laga hemma! Vad duktig du är.Kram

    SvaraRadera
  2. Eller så kan ni komma till oss så kan jag bjuda på det :-)

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du vill ta dig tid att lägga en liten kommentar. Alla glada tillrop, tips och idéer mottages tacksamt. Tack på förhand!