fredag 15 maj 2015

Bangbang kyckling!

Bangbangkyckling
Köpte en ny kokbok, Facing heaven av Erik Videgård. Boken innehåller rätter från Sichuanköket vilket är nytt för mig, så kul! Har nog aldrig lagt så mycket tid på att hitta rätt ingredienser, blev allt ett litet projekt av det hela. Det slutade med att jag beställde hem en hel del på nätet men det gick ju bra det också = ) Så med en massa nya ingredienser så kommer det nog bli en del lagat ur den här boken framöver. Passar väldigt bra nu när det blir varmt eftersom mycket av den här maten är kall. 

Bjöd systra min på bangbangkycklingen som verkligen fick godkänt.

Jag började med att slänga ner en hel kyckling i en stor gryta med vatten , tunna skivor av ingefära (5 cm ungefär) och 4 salladslökar som delades lite. Kycklingen skötte sig fint själv, tog ca 50 minuter, ska upp till 68 grader. Den fick kallna och när det var dags för middag gick det ganska snabbt att få ihop den färdiga rätten.

Bangbang kyckling, 4 pers
600 g kallt kycklingbröst (tagen från helkokt kyckling med ingefära och salladslök)

Dressing
2 msk ljus soja
2 msk chinkiangvinäger
2 msk strösocker
6 msk kinesisk sesampasta (zhimajiang)
4 msk chiliolja med sediment
2 msk sesamolja
1 tsk rostade sichuanpeppar
salt

Topping
8 salladslökar, vita delen
3 msk rostade sesamfrön
rostade, mrtlad sichaunpeppar

Tillbehör
gurkstrimlor
200 g kalla kokta ris- eller äggnudlar

Gör så här:
1. koka kycklingen, låt kallna
2. Topping - skär salladslöken i tunna strimlor och lägg i iskallt vatten.
3. Koka nudlarna, låt kallna i kallt vatten.
4. Dressing - Blanda soja, vinäger, socker och lite salt. Vispa ner sesampastan lite i taget tills det blir en len och fin dressing. 
5. Riv kycklingbrösten i strimlor. Lägg i dressingen en stund
6. Lägg upp nudlarna på ett fat, sedan på med salladslöken och sedan kycklingen, toppa med gurkstrimlor, salladslök, sesamfröna och pepparn.


1 kommentar:

  1. Denna rätt verkar jätteläcker, ser supergod ut.. men jösses så många ingredienser :)
    Hoppas allt är bra med dig.
    Stor kram
    Jessica

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du vill ta dig tid att lägga en liten kommentar. Alla glada tillrop, tips och idéer mottages tacksamt. Tack på förhand!