söndag 16 februari 2014

Pinocchiotårta en klassiker testad av min hårda jury.


Årets första födelsedag skulle firas och åsikterna om vilken tårta som skulle avnjutas var självklart vitt skilda. Alltså beslutade jag att göra en helt ny variant som förhoppningsvis kunde falla samtliga i min hårda jury i smaken. Valet föll på en klassisk tårta som har galet många namn t ex Pinocchiotårta, Brittatårta, Margaretatårta, Herrgårdstårta... 

Recept Pinocchiotårta
Botten
100 g smör
1 1/2 dl strösocker
5 äggulor
1/2 dl mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Maräng
5 äggvitor
2 1/2 dl strösocker
1 dl flagad mandel

Fyllning
5 dl grädde
3 dl hallon

Gör så här:
1. Vispa smör och socker poröst, tillsätt en äggula i taget. Häll i mjölken under omrörning och rör sedan ner mjöl och bakpulver som du blandat ihop. 
2. Bred ut på plåt med bakplåtspapper.
3. Vispa äggvitorna med hälften av sockret till ett hårt skum. I med resten av sockret.
4. Bred marängsmeten ovanpå bottensmeten.
5. Strö över flagad mandel.
6. Grädda i 150 grader i ca 40  minuter i nedre delen av ugnen. Låt svalna och skär tårtan mitt itu.
7. Bred vispad grädde och lägg på hallon på den ena halvan och lägg den andra ovanpå. Färdigt!

Jag gjorde bottnen dagen innan vilket faktiskt funkade utmärkt.

Och minsann så tyckte alla om den! 
Det var första gången jag gjorde den här klassikern men definitivt inte sista.

1 kommentar:

Jag blir jätteglad om du vill ta dig tid att lägga en liten kommentar. Alla glada tillrop, tips och idéer mottages tacksamt. Tack på förhand!