lördag 11 januari 2014

Rosépepparlax med saffransslungad fänkålssallad.

Rosépepparlax med saffransslungad fänkålssallad.
Så här efter alla festligheter så kan det sitta fint med lite lättare mat, så kan man trycka ner dom sista skumtomtarna med lite bättre samvete. Det här var en riktigt fräsch rätt tycker jag. Dessutom fick jag tillfälle att prova min julklappsmandolin när jag skulle skiva fänkålen så det var ett klart + Tack till lilla mamma där = )

Rosépepparlax
4 laxfilébitar
1/2 apelsin, pressad + skal
2 tsk rosépeppar, mortlad
olivolja
salt

Saffransslungad fänkålssallad
1 fänkål
1/2 tsk kummin
1/2 pkt saffran
1 tsk socker
2 msk pressad citron
1 knippa dill
1 1/2 dl mangold el bladspenat
olivolja

Gör så här:
1.  Ansa fänkålen och skär bort rotstocken. Skiva tunt, blanda med kummin, saffra, socker, citronsaft och salt. Låt dra i minst 20 minuter. Blanda i mangolden innan servering.
2. Blanda lite olivolja med apelsin skal- och saft, roséppar och salt. Gnid in laxen med detta. 
Ugnsbaka ca 12 minuter (54 grader) på 175 grader.

Servera med små finpotatisar (drömmer just nu om nypotatis men det är bara att drömma på ett tag till)

Vi vuxna åt detta till lunch medan barnen satte i sig resterna av lammstek och potatisgratäng. De gillar verkligen inte lax och vill inte ens titta på det typ...



3 kommentarer:

  1. Rosépeppar är grejer. När jag var tonåring trodde jag att det var rosépepparn man gjorde till rosévin.

    SvaraRadera
  2. Hej kära du
    Vill bara kika in o säga hej :)
    Hoppas allt är bra med dig, tack för ännu ett underbart recept!
    Stor kram
    Jessica

    SvaraRadera
  3. En rätt helt i min smak sparar receptet:)

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du vill ta dig tid att lägga en liten kommentar. Alla glada tillrop, tips och idéer mottages tacksamt. Tack på förhand!