söndag 6 januari 2013

Portvinssås till hjorten, bättre sent än aldrig...

Nu orkade jag, så här kommer receptet på portvinssåsen, eller reduktionen kanske är mer korrekt. Jag köpte en sån där liten flaska portvin så jag hällde i tills den tog slut och så tog jag en slatt rödvin som vi hade över. 

Portvinssås, 6 pers
100 g rökt sidfläsk, tärnat
200 g scharlottenlök
1/2 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
1 tsk timjan
1 tsk mejram
2 msk strösocker
4 dl rött portvin
1 dl rödvin
2 msk
kalvfond, konc
2 dl vatten
maizena majsstärkelse
2 msk smör

Gör så här:
1. Stek fläsket och lägg för att rinna av på en bit hushållspapper.
2. Smält sockret så att det blir ljusbrunt.
3. Häll på vinet (obs akta för det kan stänka rejält, fond och kryddor. Lägg i fläsket, lök, vitlök och tomatpuré.
4. Koka ner till hälften. Sila.
5. Koka upp mer maizena så det blir lagom tjockt ca 1 minut. (hit kan man förbereda)
6. I med lite smör det sista så att den blir blank och fin.



Kram Lottzy

1 kommentar:

  1. såsälskare jag kommer älska denna!
    Lena från make a head food

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du vill ta dig tid att lägga en liten kommentar. Alla glada tillrop, tips och idéer mottages tacksamt. Tack på förhand!