![]() |
Hjortfilé med potatisterrin, lingonpuck och portvinsås. |
Huvudrätten var alltså vår rätt detta nyår. Det blev Hjortfilé med potatisterrin, lingonpuck och portvinsås. Jag har aldrig gjort denna rätt förut, men jag kommer att göra den igen! Mamma lovade att den skulle vara god och då var den ju såklart det.
En sak som retar mig är att jag köpte en färsk mejramsplanta som jag verkligen pysslade med för att hålla liv i till nyårsaftonen, den skulle pynta upp det hela lite. Men efter några glas champagne så glömdes denna helt bort. Jag kastade den i soporna redan på nyårsdagen som hämnd...
Till detta serverade vi ett rödvin som heter Bonterra zinfandel. Det var finfint det också.
Hjortfilé, 6 pers
900 g hjortfilé
salt och nymalen svartpeppar
lite smör/olja till stekningen
Gör så här:
1. Putsa och bryn köttet runt om i en stekpanna. Salta och peppra. Lägg filén i en ugnsform. (Hit kan du förbereda)
2. Stek köttet mitt iugnen på 150 grader tills det når temperaturen 58°.
3. Ta ut och låt vila i folie i ca 10 minuter innan du skivar upp det.
![]() |
Potatisterrin med chevré och örter |
Potatisterrin med chèvre och örter
1,2 kg potatis
2 dl cremé fraiche
200 g chèvre
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
2 stora ägg
1 dl finhackad basilika
1 dl finhackad persilja
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Skiva potatisen tunt.
3. Koka upp alla ingredienser utom ägg och örter.
4. Ta bort från värmen och rör ner äggen och örterna.
5. Blanda ner potatisen och rör om.
6. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en 2-liters form.
7. Häll i potatisen och platta till skivorna.
8. Grädda på nedersta falsen ca 45 min tills potatisen är färdig.
9.Låt svalna lite innan du skär upp den. Jag hade den i kylen till dagen efter innan jag skar upp den. (Hit kan du förbereda)
10. Värm bitarna i ca 20 minuter i 175 grader inför serveringen. Gaenera gärna med färska örter
![]() |
Lingonpuck |
Lingonpuck , 6 pers
2 gelatinblad
1 dl vatten
1 dl socker
2 dl frysta lingon
1 msk gin
Gör så här:
1. Lägg gelatinbladen i blöt i 5 minuter.
2. smält dem på svag värme med sockret och vattnet. Värm tills sockret har smält.
3. Häll i lingonen och ginen och häll upp i små skålar eller glas. Jag tog våra glöggmuggar det funkade fint.
4. Låt stelna i kylen några timmar eller varför inte göra dom dagen innan det gjorde jag.
Visst ja några stekta sparrisar fick göra sällskapa på tallrikarna. Tillsammans med portvinsåsen som får ett helt eget inlägg inom kort , mest för att jag inte orkar skriva mer just nu...
Åh, vilken underbar meny!!! Den skulle jag och min sambo vilja prova:)).
SvaraRaderaHa det gott.
Kram Maria
Det tycker jag verkligen att ni ska göra! kram
RaderaLåter riktigt riktigt gott. Just hjort är något vi är dåliga på att äta, men så gott ju.
SvaraRaderaMåste kolla i affären efter en fin bit!
Gott Nytt år på dig!
Lena från make a head food
Jag köpte en djupfryst bit från långt bort i stan och den var hur fin som helst!
RaderaTack för receptet. Jag gjorde denna maträtten i lördags men glömde berätta vilken succé det blev. Enda skillnaden var att jag bytte ut portvinssåsen mot rödvinssås och sedan drack samma rödvin, Villa Marina till maten.
SvaraRaderaGud vad kul att höra! Tack för att du tog dig tid = )
Radera