fredag 4 januari 2013

Hjortfilé med potatisterrin med chèvre och örter, lingonpuck och portvinssås nyårsmiddagen 2012.



Hjortfilé med potatisterrin, lingonpuck och portvinsås.

Huvudrätten var alltså vår rätt detta nyår. Det blev Hjortfilé med potatisterrin, lingonpuck och portvinsås. Jag har aldrig gjort denna rätt förut, men jag kommer att göra den igen! Mamma lovade att den skulle vara god och då var den ju såklart det. 

En sak som retar mig är att jag köpte en färsk mejramsplanta som jag verkligen pysslade med för att hålla liv i till nyårsaftonen, den skulle pynta upp det hela lite. Men efter några glas champagne så glömdes denna helt bort. Jag kastade den i soporna redan på nyårsdagen som hämnd...

Till detta serverade vi ett rödvin som heter Bonterra zinfandel. Det var finfint det också.

Hjortfilé, 6 pers
900 g hjortfilé
salt och nymalen svartpeppar
lite smör/olja till stekningen

Gör så här:
1. Putsa och bryn köttet runt om i en stekpanna. Salta och peppra. Lägg filén i en ugnsform. (Hit kan du förbereda)
2. Stek köttet mitt iugnen på 150 grader tills det når temperaturen 58°.
3. Ta ut och låt vila i folie i ca 10 minuter innan du skivar upp det.



Potatisterrin med chevré och örter



Potatisterrin med chèvre och örter
1,2 kg potatis
2 dl cremé fraiche
200 g chèvre
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
 2 stora ägg
1 dl finhackad basilika
1 dl finhackad persilja

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Skiva potatisen tunt.
3. Koka upp alla ingredienser utom ägg och örter.
4. Ta bort från värmen och rör ner äggen och örterna.
5. Blanda ner potatisen och rör om.
6. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en 2-liters form. 
7. Häll i potatisen och platta till skivorna.
8. Grädda på nedersta falsen ca 45 min tills potatisen är färdig.
9.Låt svalna lite innan du skär upp den. Jag hade den i kylen till dagen efter innan jag skar upp den. (Hit kan du förbereda)
10. Värm bitarna i ca 20 minuter i 175 grader inför serveringen. Gaenera gärna med färska örter

Lingonpuck

Lingonpuck , 6 pers
2 gelatinblad
1 dl vatten
1 dl socker
2 dl frysta lingon
1 msk gin

Gör så här:
1. Lägg gelatinbladen i blöt i 5 minuter.
2. smält dem på svag värme med sockret och vattnet. Värm tills sockret har smält.
3. Häll i lingonen och ginen och häll upp i små skålar eller glas. Jag tog våra glöggmuggar det funkade fint.
4. Låt stelna i kylen några timmar eller varför inte göra dom dagen innan det gjorde jag.

Visst ja några stekta sparrisar fick göra sällskapa på tallrikarna. Tillsammans med portvinsåsen som får ett helt eget inlägg inom kort , mest för att jag inte orkar skriva mer just nu...

Kram Lottzy

6 kommentarer:

  1. Åh, vilken underbar meny!!! Den skulle jag och min sambo vilja prova:)).
    Ha det gott.
    Kram Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag verkligen att ni ska göra! kram

      Radera
  2. Låter riktigt riktigt gott. Just hjort är något vi är dåliga på att äta, men så gott ju.
    Måste kolla i affären efter en fin bit!

    Gott Nytt år på dig!
    Lena från make a head food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag köpte en djupfryst bit från långt bort i stan och den var hur fin som helst!

      Radera
  3. Tack för receptet. Jag gjorde denna maträtten i lördags men glömde berätta vilken succé det blev. Enda skillnaden var att jag bytte ut portvinssåsen mot rödvinssås och sedan drack samma rödvin, Villa Marina till maten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gud vad kul att höra! Tack för att du tog dig tid = )

      Radera

Jag blir jätteglad om du vill ta dig tid att lägga en liten kommentar. Alla glada tillrop, tips och idéer mottages tacksamt. Tack på förhand!