Lingonkolapaj |
Pajdeg
125 g smör
2 msk strösocker
2.5 dl vetemjöl
1 st ägg
1 msk vatten
Fyllning
4,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
3/4 dl ljus sirap
5 dl lingon
Gör så här:
1. Hacka samman smör, socker och vetemjöl till en grynig massa.
2. Tillsätt ägg och vatten, arbeta snabbt ihop till en deg.
3. Tryck ut den i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt stå kallt i ca 30 minuter och grädda sedan pajskalet i 200 grader i 15-20 minuter i nedre delen av ugnen.
1. Hacka samman smör, socker och vetemjöl till en grynig massa.
2. Tillsätt ägg och vatten, arbeta snabbt ihop till en deg.
3. Tryck ut den i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt stå kallt i ca 30 minuter och grädda sedan pajskalet i 200 grader i 15-20 minuter i nedre delen av ugnen.
4. Blanda grädde, socker och sirap, låt koka på svag värme ca 20-25 minuter.
5. Lägg i lingonen och rör om, låt svalna lite och häll lingonkolan i pajskalet.
5. Lägg i lingonen och rör om, låt svalna lite och häll lingonkolan i pajskalet.
Servera med kall vispad kanelgrädde, eller vanlig grädde om man nu föredrar det.
Kanelgrädde
3 dl grädde
1 tsk kanel
Det sägs ju att kanel sänker blodsockret så om man väljer den varianten så kanske man kan ta en extra bit paj då tänker jag ;-)
Det sägs ju att kanel sänker blodsockret så om man väljer den varianten så kanske man kan ta en extra bit paj då tänker jag ;-)
Det som blev över frös jag in och bjöd syrran på när hon var på besök, det funkade finfint det också!
Kram Lottzy
Haha, jag får göra som du och sluta titta på sådana här frestande recept..!
SvaraRaderaBlev just nu oerhört sugen på lingonpaj med lingon, av någon anledning ;)
Så gott det låter med kanelgrädde till pajen och de syrliga lingonen!
SvaraRaderaDenna paj har jag planer på att baka för smakkombinationen lockar verkligen. Nyfikenheten är väckt, men jag får helt enkelt vänta tills nya köket är på plats.
SvaraRadera