fredag 12 oktober 2012

Lingonkolapaj - sött möter surt och blir väldigt gott.

Lingonkolapaj
Spanade in halvåtta hos mig för första gången på länge förra veckan och oj vad mycket jag vill testa helt plötsligt... Det är farligt med det där programmet för man blir ju så otroligt sugen på allt de gör, särskilt efterrätterna märker jag. Är en riktig sockerjunkie för tillfället så det kan kanske ha något med det hela att göra. Extra sugen blev jag på lingonkolapaj , tur för familjen som fick fika på det när det blev helg.

Pajdeg

125 g smör
2 msk strösocker 
2.5 dl vetemjöl 
1 st ägg 
1 msk vatten 

Fyllning
4,5 dl vispgrädde 
1,5 dl strösocker 
3/4 dl ljus sirap 
5 dl lingon 

Gör så här:
1. Hacka samman smör, socker och vetemjöl till en grynig massa.
2. Tillsätt ägg och vatten, arbeta snabbt ihop till en deg.
3. Tryck ut den i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt stå kallt i ca 30 minuter och grädda sedan pajskalet i 200 grader i 15-20 minuter i nedre delen av ugnen.
4. Blanda grädde, socker och sirap, låt koka på svag värme ca 20-25 minuter.
5. Lägg i lingonen och rör om, låt svalna lite och häll lingonkolan i pajskalet. 

Servera med kall vispad kanelgrädde, eller vanlig grädde om man nu föredrar det.


Kanelgrädde
3 dl grädde
1 tsk kanel

Det sägs ju att kanel sänker blodsockret så om man väljer den varianten så kanske man kan ta en extra bit paj då tänker jag ;-)

Det som blev över frös jag in och bjöd syrran på när hon var på besök, det funkade finfint det också!

Kram Lottzy

3 kommentarer:

  1. Haha, jag får göra som du och sluta titta på sådana här frestande recept..!
    Blev just nu oerhört sugen på lingonpaj med lingon, av någon anledning ;)

    SvaraRadera
  2. Så gott det låter med kanelgrädde till pajen och de syrliga lingonen!

    SvaraRadera
  3. Denna paj har jag planer på att baka för smakkombinationen lockar verkligen. Nyfikenheten är väckt, men jag får helt enkelt vänta tills nya köket är på plats.

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du vill ta dig tid att lägga en liten kommentar. Alla glada tillrop, tips och idéer mottages tacksamt. Tack på förhand!