måndag 20 augusti 2012

Mjölkchokladpaj till bästa matgästerna!

Mjölkchokladpaj
Maken var bortrest så det gällde ju att passa på att bjuda hit tjejerna på lite mat och fredagsmys. Vi startade med caiprinha och lite kronärtskockstapenad med crostini. Barnen önskade sedan  pasta med skinksås, jag var världens bästa mamma och svängde ihop det till kidsen. Till de vuxna blev det Lax-,räk- & kräftpasta och till efterrätt blev det mjölkchokladpaj med hemmagjord basilikaglass. 

Det blev väääldigt uppskattat. Det snackades en massa icke rumsrena ord och en av damerna sammanfattade middagen med matporr... Nu är ju det här mina mest uppskattande matvänner ever så vi kanske ska dra ner förväntningarna lite , men ja gott blev det. Behöver jag säga att barnen hellre åt GB-glass?!

Recept
Mjölkchokladpaj
3 dl vetemjöl
2 msk socker
150 g kylskåpskallt smör
1 st ägg
1 st apelsin, rivet skal

Fyllning:

300 gr mjölkchoklad
2 ägg
4 äggulor
0,5 dl strösocker

Gör så här:
1. Häll mjöl och socker i matberedarens skål. Tillsätt det kalla smöret i små kuber. Mixa snabbt ihop till en smulig massa, eller använd fingertopparna.
2. Tillsätt ägget och apelsinskalet. Mixa snabbt ihop till en degboll. Låt degen vila i kylen i en plastpåse cirka 1 timme.
3. Kavla eller tryck ut degen i en osmord pajform, gärna med löstagbar kant,som mäter ca 26 centimeter i diameter. Nagga pajbottnen med en gaffel. 
4. Ställ in formen 30 minuter i kylen eller 10 minuter i frysen.
5. Sätt ugnen på 200 grader.Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10–12 minuter.
Fyllningen:
1 Sätt ugnen på 200 grader.
2 Smält chokladen över vattenbad eller i mikrovågsugnen.
3 Vispa ägg,äggulor och socker poröst. Blanda ner den smälta chokladen i äggsmeten, lite i taget. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet.
4 Grädda pajen i mitten av ugnen cirka 15 minuter. Fyllningen stelnar ytterligare när pajen kallnar. Låt pajen kallna och garnera med hyvlad mörk choklad vid servering.

Mjölkchokladglass med basilikaglass

I nästa inlägg kommer basilikaglassen!
Kram Lottzy

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir jätteglad om du vill ta dig tid att lägga en liten kommentar. Alla glada tillrop, tips och idéer mottages tacksamt. Tack på förhand!