fredag 6 januari 2012

Jordgubbs- och vit chokladmoussetårta med mandel och maräng. Årets nyårsdessert - det blir inte alltid som man tänkt sig.

Jordgubbsmoussetårta med mer eller mindre vit chokladmousse... 
Höll på med den här tårtan till nyår i flera dagar, men det blev INTE som jag tänkt mig. Det som blev fel var att jag inte hade en tillräckligt hög springform utan fick göra den i två formar och försöka lägga ihop dom , det gick sådär... Den var god, men själv gnisslade jag tänderna genom efterrätten. Ni vet när man har en bild av hur det ska vara så och så blir det inte riktigt så, den fula verkligheten smyger sig på kan man säga. Men har ni en HÖG springform så gör den för all del. Har ni en låg som jag så nöj er med att göra mandelbotten och jordgubbsmoussen, det blir nog så smarrigt och så sparar ni två dagars arbete också...
Recept Mandelbotten300 g mandelmassa
2 ägg
1. Riv mandelmassan och rör ner äggen 2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. 3. Grädda i ca 20 minuter 175°.4. Låt svalna
Recept Jordgubbsmousse5 st gelatinblad500 gr jordgubbar3 st äggulor2 dl florsocker6 dl vispgräddeGör så här:1. Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten.
2. Mixa jordgubbarna till en slät puré.
3. Vispa äggulor och florsocker fluffigt. Vispa grädden lös för sig.
4. Värm 1/2 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen,
lägg i dem och smält dem på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten
av jordgubbspurén. 
5. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan
grädden.
6. Häll smeten i en form med löstagbar kant. Ställ formen i frysen minst
fyra timmar. 
Recept Marängbotten3 äggvitor1 1/2 dl strösocker1 droppe ättika.Gör så här:
1. Vispa vitorna till ett hårt skum
2. häll i sockret lite i taget och ättikan
3. Häll i en rund form med avtagbar botten. ( jag la bakplåtspapper i botten.
4. Grädda i nedre delen av ugnen 100 grader i 1 1/2 timme.
5. Låt svalna.

Recept vit chokladmousse 3 dl vispgrädde200 gr vit choklad2 st äggulor



Gör så här:1. Vispa grädden,2. Smält den vita chokladen över vattenbad. 3. Vispa upp äggulorna och tillsätt den smälta chokladen lite i taget.4. Rör ner lite av grädden, blanda sedan med resten av grädden. 5. Bred vita chokladmoussen på marängbottnen.
Vid servering lägg marängen och den vita moussen på jordgubbsmoussen. Garnera! 
Jag gjorde chokladgaller som jag la ovanpå, blev rätt snyggt faktiskt. Ritade en cirkel av formen på bakplåtspapper, smälte choklad och spritsade ut den lite på känn.
Resten av nyårsmenyn var superb, så tack Håkanssons för underbar förrätt och Bertland/Zlatanovski för lovely huvudrätt. Lite bild rapportering kommer här:
Finfin dukning!
Superfräsch förrätt.


Fylld oxfile med potatis-och jordärtskockskaka
 till huvudrätt, muuums

Vuxenbordet med de vuxna.
Dags för ny helg, trevlig trettondag på er!

//Lottzy

3 kommentarer:

  1. Så god tårtan ser ut! Dock alldeles för avancerad för mig:)).
    Vilken underbar nyårsmiddag.
    Ha en skön trettonhelg.
    Kram

    SvaraRadera
  2. My god, vilken fantastisk tårta! Ser ju alldeles otroligt fin ut.

    SvaraRadera
  3. Den här verkar verkligen supersmarrig. Ska jag spara och göra!!

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du vill ta dig tid att lägga en liten kommentar. Alla glada tillrop, tips och idéer mottages tacksamt. Tack på förhand!