Jordgubbsmoussetårta med mer eller mindre vit chokladmousse... |
Recept Mandelbotten300 g mandelmassa
2 ägg1. Riv mandelmassan och rör ner äggen 2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. 3. Grädda i ca 20 minuter 175°.4. Låt svalna
Recept Jordgubbsmousse5 st gelatinblad500 gr jordgubbar3 st äggulor2 dl florsocker6 dl vispgräddeGör så här:1. Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten.
2. Mixa jordgubbarna till en slät puré.
3. Vispa äggulor och florsocker fluffigt. Vispa grädden lös för sig.
4. Värm 1/2 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen,
lägg i dem och smält dem på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten
av jordgubbspurén. 5. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan
grädden.
6. Häll smeten i en form med löstagbar kant. Ställ formen i frysen minst
fyra timmar. Recept Marängbotten3 äggvitor1 1/2 dl strösocker1 droppe ättika.Gör så här:
1. Vispa vitorna till ett hårt skum
2. häll i sockret lite i taget och ättikan
3. Häll i en rund form med avtagbar botten. ( jag la bakplåtspapper i botten.
4. Grädda i nedre delen av ugnen 100 grader i 1 1/2 timme.
5. Låt svalna.
Vid servering lägg marängen och den vita moussen på jordgubbsmoussen. Garnera!
Jag gjorde chokladgaller som jag la ovanpå, blev rätt snyggt faktiskt. Ritade en cirkel av formen på bakplåtspapper, smälte choklad och spritsade ut den lite på känn.
Resten av nyårsmenyn var superb, så tack Håkanssons för underbar förrätt och Bertland/Zlatanovski för lovely huvudrätt. Lite bild rapportering kommer här:
Finfin dukning! |
Superfräsch förrätt. |
Fylld oxfile med potatis-och jordärtskockskaka till huvudrätt, muuums
|
//Lottzy
Så god tårtan ser ut! Dock alldeles för avancerad för mig:)).
SvaraRaderaVilken underbar nyårsmiddag.
Ha en skön trettonhelg.
Kram
My god, vilken fantastisk tårta! Ser ju alldeles otroligt fin ut.
SvaraRaderaDen här verkar verkligen supersmarrig. Ska jag spara och göra!!
SvaraRadera