Jordgubbsmoussetårta med mer eller mindre vit chokladmousse... |
Recept Mandelbotten300 g mandelmassa
2 ägg1. Riv mandelmassan och rör ner äggen 2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. 3. Grädda i ca 20 minuter 175°.4. Låt svalna
Recept Jordgubbsmousse5 st gelatinblad500 gr jordgubbar3 st äggulor2 dl florsocker6 dl vispgräddeGör så här:1. Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten.
2. Mixa jordgubbarna till en slät puré.
3. Vispa äggulor och florsocker fluffigt. Vispa grädden lös för sig.
4. Värm 1/2 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen,
lägg i dem och smält dem på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten
av jordgubbspurén. 5. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan
grädden.
6. Häll smeten i en form med löstagbar kant. Ställ formen i frysen minst
fyra timmar. Recept Marängbotten3 äggvitor1 1/2 dl strösocker1 droppe ättika.Gör så här:
1. Vispa vitorna till ett hårt skum
2. häll i sockret lite i taget och ättikan
3. Häll i en rund form med avtagbar botten. ( jag la bakplåtspapper i botten.
4. Grädda i nedre delen av ugnen 100 grader i 1 1/2 timme.
5. Låt svalna.
Vid servering lägg marängen och den vita moussen på jordgubbsmoussen. Garnera!
Resten av nyårsmenyn var superb, så tack Håkanssons för underbar förrätt och Bertland/Zlatanovski för lovely huvudrätt. Lite bild rapportering kommer här:
Finfin dukning! |
Superfräsch förrätt. |
Fylld oxfile med potatis-och jordärtskockskaka till huvudrätt, muuums
|
//Lottzy
Så god tårtan ser ut! Dock alldeles för avancerad för mig:)).
SvaraRaderaVilken underbar nyårsmiddag.
Ha en skön trettonhelg.
Kram
My god, vilken fantastisk tårta! Ser ju alldeles otroligt fin ut.
SvaraRaderaDen här verkar verkligen supersmarrig. Ska jag spara och göra!!
SvaraRadera