söndag 15 januari 2012

Calvadosstekt kalkonbröst med kantarellrisotto - en rätt för alla?!

Calvadosstekt kalkonfilé med kantarellrisotto och hemmagjord tranbärssylt.
40-års middagens huvudrätt var ju calvadosstekt kalkonfilé med kantarellrisotto och hemmagjord tranbärssylt. Ett recept som jag hittade i halvåttahosmig kokboken.


Det är inte lätt att hitta recept som passar släkten, någon gillar inte det och en annan inte det , men här fick jag för mig att det kunde funka...  Nu är de ju artiga och skulle väl aldrig säga om det nu inte gjorde det så jag lever i nöjd ovisshet.
Det blev väldigt stora portioner kan nämnas. 
Tror födelsedagsgrisen var nöjd också och det var ju egentligen huvudsaken. 


Maken valde vin och det blev ett av hans favoritviner nämligen: Rawsons Retreat, funkade bra.


Recept
Calvadosstekt kalkonfilé med kantarellrisotto och hemmagjord tranbärssylt. 4 pers
8 hg färskt kalkonbröst 
1 st röd chili
2 msk calvados
1 st äpple i klyftor
S&P
Recept
Kantarellrisotto
Arborioris till risotton (koka enligt anvisningar på paketet)
2 hg kantareller (hade hälften trattkantareller och hälften gula kantareller)
2 st vitlöksklyftor, hackade
Smör
S&P


Tranbärssylt
1 ask frysta tranbär
Vatten, ca 3 dl
ca 2 dl strösocker


Gör så här:
Kalkon

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Hacka chilin och bryn den i en stekpanna.
3. Lägg i kalkonen och låt den få lite färg, 
4. Dra pannan från värmen och slå på Calvadosen.
5. Salta och peppra och lägg äppleklyftorna vid sidan.
6. Ställ i ugnen i cirka 30 minuter (använd termometer om du är osäker, kalkonbröst är klara vid ungefär 70 grader). 
7. Ta ut ur ugnen och lägg folie över.


Svamprisotto
8.Gör ett grundrecept på risotto enligt anvisningen på Arboriorispaketet.
9. Grovhacka svampen och stek den tillsammans med vitlöken i 5 minuter.
10. Salta och peppra.
11. Tillsätt svampen och parmesanosten i precis när risotton är klar.


Tranbärssylt
12.Häll tranbären i en kastrull och slå på vatten så att det knappt täcker bären.
13. Låt koka upp och tillsätt socker efter hur söt du vill ha sylten (ca 2 deciliter).
14. Låt koka tills bären har mjuknat, cirka 5 minuter. Reds vid behov med maizena.


Sedan är det bara att lägga upp och servera, jag hade 
sockerärtor också, mest för färgens skull.

Födelsedagsgrisen med gullegrisar

//Lottzy

2 kommentarer:

  1. Mmmm, låter så gott så, med den där calvadosstekningen.

    SvaraRadera
  2. Gullig bild!!
    Fin blogg som vanligt!!
    Kram Mille

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du vill ta dig tid att lägga en liten kommentar. Alla glada tillrop, tips och idéer mottages tacksamt. Tack på förhand!