Färdig julkorv 2011 |
Jag och Lille V hjälps åt |
Recept julkorv
2 kg fläskfärs
1 kg oxfärs
1 1/2 kg potatis
2 liter standard mjölk
1 msk ingefära
1 msk vitpeppar
1 msk stött kryddpeppar
4 msk salt
2 pkt krokfjälster 5 meters
Att göra dagen innan:
1. Lägga krokfjälster i blöt.
2. Koka potatisen, med skalet på
3. Koka upp mjölken
Samma dag:
1. Skala potatisen
2. Klippa snören och lägga i blöt.
2. Pressa potatisen och blanda med övriga ingredienser, häll i lite mjölk i taget.
3. Göra själva korven.!!!! Trä på fjälstret på assistentens korvpip. Kör i smeten och knyt, kör för fullt till önskad storlek och knyt snöre igen. Brukar köra så de blir ca 5-600 gram i varje korv.
Tillagning:
1. Lägg korven i en kastrull, häll på vatten så att korven täcks.
2.I med lagerblad, kryddpeppar och vitpepparkorn och ganska mycket salt. Sjud i ca 20 minuter.
3. Viktigt att pricka korven så den inte spricker samt skumma av ytan om det skummar.
4. Serveras med kokt potatis och senap.
"Julkorvssmet" |
Någon är bra på att klippa snöre |
Den korven skulle jag gärna smaka på. Tycker sådan korv är jättegod.
SvaraRaderaha gott!
Verkar smaskens, lite likt receptet som vi använder på jobbet fast där kör vi 15 kilos satser en gång i veckan... :)
SvaraRadera/ Håkan
Å, perfekt, jag är på jakt efter julkorvsrecept och detta lät mycket bra!
SvaraRaderaMed J:s nyvunna korvtillverkningstalanger ska vi våga oss på julkorv i år.