fredag 7 oktober 2011

Höst = Gryta = Stifado


Härligt höstigt med gryta.
Det är ju helt galet vad mysigt det är med höst!  Jag vill helst bara ut och andas frisk luft, mysa med tända ljus och äta gryta mest hela tiden. Men man kan ju inte bara vilja man måste ju göra också, alltså fick det bli en gryta denna gång i form av Stifado. En gryta som de flesta nog smakat vid ett eller annat Greklandsbesök. 


Jag surfade runt på en massa recept och la ihop och tog ifrån det som jag tyckte verkade vara godast. Så så här blev den:


Recept Stifado 4 port:
800 g grytbitar av nötkött (fransyska eller bog)
2 msk olivolja
250 g steklökar, eller klyftade gullökar
1 vitlöksklyfta, hackad
1 dl rödvin
3 msk tomatpuré
SoP
2 lagerblad
1 kanelstång
1 msk flytande buljong
1 förpackning passerade tomater
9 kryddpepparkorn
8 kryddnejlikor
2 krm muskotnöt


Gör så här
1. Bryn köttet i olivoljan i en gryta.
2. Häll i vatten så att det nätt och jämnt täcker köttet. Skala lökarna och lägg dem hela i grytan.
3. Tillsätt vitlök, rödvin, tomatpuré, salt, peppar, lagerblad och kanelstång. Låt grytan sjuda ca 2 timme. Servera med rostade rotfrukter och sallad.


Stifado, rykande och härlig!

Betyg 2 10:or och en 9:a av den stentuffa juryn.


Ps jag brukar alltid göra dubbel sats och frysa in det är så himla gött att ta fram en dag när man inte orkar stå vid spisen.

//Lottzy

1 kommentar:

  1. Hej :)
    Ohh tack för ännu ett härligt recept, passar utmärkt med en mustig gryta att värma sig med nu när kylan kommer :)
    Ha en fin dag.
    Kram
    Jessica

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du vill ta dig tid att lägga en liten kommentar. Alla glada tillrop, tips och idéer mottages tacksamt. Tack på förhand!