Fredagsmys med ugnsstekt kolja med pilgrimsmussla, oliver och tryffelaioli och äggtoddy som grädde på moset
Egentligen skulle vi varit hos goda vänner denna fredagskväll men krassliga småkillar satte stopp för detta. Till middag blev det ugnsstekt kolja med pilgrimsmussla, oliver och tryffelaioli. Har länge varit sugen på denna kolja rätt så jag passade på att göra den. Fick den första gången hos min vän Ingrid på en tjejmiddag. Just i dag kände jag för lite tryffelaioli till och det var fint det. Efterrätten har jag verkligen velat göra ända sedan jag såg den på halvåtta hos mig och äntligen blev det dags, nämligen en äggtoddy. Förväntningarna var höga och det var såå gott. Jag har ändrat lite på orginalreceptet och det blev minsann inte sämre för det!
Recept
Ugnsstekt kolja med pilgrimsmussla, oliver och tryffelaioli , 4 pers
4 st koljafiléer8 st pilgrimsmusslor1 st citron, saften frånsalt och peppar
500 g potatis, t ex mandelpotatis2 st gula lökar, skurna i båtar2 kvist(ar) rosmarin1 st citron, hel tvättad1 dl oliverolivoljasalt, vitpeppar och svartpeppar
1. Salta och peppra fisken, pressa lite citron över och låt ligga i rumstemperatur i 30 minuter. 2. Sätt ugnen på 230 grader. 3. Skiva potatisen, löken och citronen. Lägg allt på en långpanna. Lägg kvistarna med rosmarinen över, ringla lite olivolja över. Salta och peppra. Rör om. 4. Stek i ugnen i 20 minuter, sätt på grillen de sista 5 minuterna.
5. Ta ut plåten med potatisen ur ugnen, lägg på fisken och strö över oliverna. Sätt in i ugnen igen och stek tills fisken är färdig, ca 6 minuter. Smaksätt med salt och svartpeppar.6. Stek pilgrimsmusslona i lite olivolja några minuter.
Tryffelaioli2 st äggulor2vitlöksklyftor0,5 msk vitvinsvinäger2 dl rapsolja1 tsk tryffelolja, casop
Gör så här:
vispa äggulorna och vitvinsvinägern en stund, häll försiktigt i olja, först droppvis och sedan i en fin stråle. Så tjocknar det så det ser ut som majonäs. Helst ska alla ingredienser vara lika tempererade, det var inte mina men det funkade ändå. pressa i vitlöken och droppa i tryffelolja tills det smakar som du vill ha det, i med sop. Låt gärna dra en stund i kylen.
Till detta drack jag och maken ett gott vitt vin, "port de la Lune" ett bordeauxvin från 2009
Kvällens betyg från småknattarna blev 10:or (de påstod att efterrätten vägde upp den mindre populära fisken...) Av maken blev det en 9:a,
han verkar nöjd alltså.
Efterrättsreceptet kommer i morgon kl 09.00, hoppas ni kan hålla er...
Va? Grädde på moset??? Hade ni mos till???;)
SvaraRaderaUrläcker header, frun:)
Kram, kram
Grädden på moset kommer i morgon i form av vuxentoddy :-) mmmmmm...
SvaraRadera