tisdag 1 februari 2011

Boef bourguignon i stora lass

2 kg grytbitar inhandlade så det är bara att kavla upp ärmarna och hugga i, det ska göras gryta både tills i dag och spara tills det är dags för skidsemester. Boef bourguignon är grytan som ska göras, en riktig klassiker, som jag gillar starkt. Aldrig är det så gott med en mustig gryta som när man varit ute i backen hela dagen! Ganska god middag en vanlig söndag också tyckte familjen och gav 10, 8, 8.a i betyg. Det blev ris till, jag orkade inte skala potatis annars tycker jag det är godare till.



Recept
Boef bourguignon
 2 kg grytbitar av oxkött
1 pkt klippt bacon
1 flaska rödvin
1 dl vatten
3 lagerblad
3 msk tomatpuré
3 gula lökar i klyftor
3 klyftor vitlök, pressade
2-3 msk balsamvinäger
2 tsk timjan
1 köttbuljongtärning
4 morötter i slantar
1 purjolök
10-15 champinjoner
 ev små lökar
SoP

Gör så här:
1.     Bryn köttbitarna i omgångar och lägg över i en stor gryta, bryn baconet likadant
2.     Häll över rödvin, vatten, buljongtärning, tomatpuré, balsamvinäger, lagerblad, timjan, sop.
3.    Klyfta löken och slanta en av morötterna och lägg i grytan.
4.     Låt koka på låg värme under lock i ca  2 - 2 ½ timmar, det ska vara mööört.
5.      Slanta resten av morötterna och purjon. Koka någon halvtimme till.
6.     Red ev av med mjöl och vattenblandning
7.     Kvarta champinjonerna om de är stora och skala smålöken
8.    Fräs lök och champinjonerna
9.     I med champinjonerna och smålöken i grytan en lite stund.
10.  Strö över persilja och servera med kokt potatis eller ris.

Nostalgi: Detta var min mormors paradrätt (inte riktigt samma recept dock) Hon var väldigt stolt när hon talade om hemligheten, jag har vitlök i sa hon med lite busig röst. Hon kände sig väldigt modern och vågad då hon vågade sig på denna exotiska sak. För övrigt var hon en fena på mat och bak.

1 kommentar:

Jag blir jätteglad om du vill ta dig tid att lägga en liten kommentar. Alla glada tillrop, tips och idéer mottages tacksamt. Tack på förhand!