lördag 22 januari 2011

Fredagskväll i apelsinens tecken

Helt otroligt vad fina och billiga apelsinerna är nu och vitaminerna behöver vi ju verkligen nu när det snoras till höger och vänster. Fredagsmaten fick således gå i apelsinens tecken. Alla var vrålhungriga efter en eftermiddag i simhallens äventyrsbad så innan jag satte igång med huvudrätten svängde jag ihop en enkel förrätt, fänkålsapelsin med parmesan, för att stilla värsta hungern.



Recept
Fänkålsapelsin med parmesan
4 pers
½ fänkål
2 apelsiner
Parmesan
Olivolja,
Svartpeppar
Gör så här:
1. Skiva fänkålen tunt, lägg på ett stort fat
2. Filéa apelsinerna och skär skivor, lägg på fatet tillsammans med fänkålen
3. hyvla ganska stora bitar parmesan, lägg ovanpå apelsinen och fänkålen
4. Ringla över olivolja och på med lite svartpeppar och ev lite salt
5. Hugg in!

Här äter familjen det som de tycker om, alltså åt de vuxna allt, ett barn åt bara apelsiner medans en annan även vågade sig på parmesan.

Efter förrätten så var det dags för huvudrätten som i afton var Het Apelsinkyckling med couscous och friterad garnityr

Recept
Het Apelsinkyckling med couscous och friterad garnityr
4 port
4 kycklingfiléer,
SoP
Smör att steka i.

Sås:
1 apelsin
1/2 citron
2 dl crème fraiche
1 msk konc kycklingfond
1 tsk Kikkoman soja
1 tsk sambal oelek (eller mer när inte kidsen är hemma)
1 msk russin
2 msk hackad persilja

Friterade tillbehör
1 morot
½ purjolök
vetemjöl
2 dl matolja

1. Dela kycklingen och stek I några minuter. Salta och peppra
2. Blanda ihop pressad apelsin och citron med resterande såsingredienser..
3. Häll over kycklingen och låt koka tills kyckingen är genomstekt
5. Gör couscous enligt anvisningar på paketet.
4. Skala moroten och hyvla tunna bitar med osthyveln, skär dessa I mindre delar några centimeter och ganska smala.
5 Strimla purjon så de blir lika stora.
6. Lägg I en påse och hall på vetemjöl. Skaka runt så det blir mjöl på allt.
7. Häll upp oljan och låt bli varm. Sänk ner purjo/morotsstrimlor lite I sander och fritera tills de är knapriga. Låt rinna av på hushållsapper och salta.



Betygen denna kväll blev skyhöga 2 9:or och en 10:a, om det var maten eller hungern lämnar jag till er att avgöra...

2 kommentarer:

  1. Oj, vilken tur att du fick så höga poäng. Det ser fantastiskt gott ut, men verkar vare sig lättlagat eller snabblagat;)

    SvaraRadera
  2. Men det ÄR lättlagat. skrotar man garnityren så är man klar på en halvtimme med allt och det är ju en snabb helgmåltid, testa får du se!

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du vill ta dig tid att lägga en liten kommentar. Alla glada tillrop, tips och idéer mottages tacksamt. Tack på förhand!