fredag 8 juli 2016

Moussaka med en fenomenal kryddning



Moussaka med fenomenal kryddning




Okej, erkänner direkt att den här bilden gör ju verkligen ingen glad. Ska försöka lägga lite mer energi på det nästa gång...Men skenet bedrar, den här moussakan är så sjukt god!
Kärleken (hädanefter kallad Mr J) hade hört något inslag på morgontv under veckan som gått och tyckte vi skulle testa att göra den här moussakan. Absolut! Jag hängde på, trodde jag ja. Mr J har en oerhörd förmåga att precis när det ska bli lite action ha några viktiga telefonsamtal att utföra. Han gjorde sitt gästspel precis i slutet och räddade enligt egen utsago hela måltiden genom sin fenomenala kryddning. Nåja, men gott blev det i alla fall.


Recept
500 g lammfärs                    
3 aubergine
1 stor lök
4 klyftor vitlök
400 g krossade tomater
1 dl rött vin
1 tsk kanel
2 tsk torkad oregano                    
olivolja, till pensling och stekning


Bechamelsås                   
50 g smör
3 msk vetemjöl
6 dl standardmjölk
2 dl parmesanost, riven
2 ägg
muskotnöt, riven

              

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär aubergine på längden i 0,5 cm skivor. Pensla med olivolja på båda sidor och baka i ugnen 20-25 minuter till gyllene och mjuka.
  3. Hacka gul lök och finhacka vitlök. Bryn i olivolja tills mjukt. Bryn sedan lammfärsen. Häll på vinet och låt koka in. Häll sedan på tomatkross, lägg i oregano och kanel och låt puttra i 20 minuter.
  4. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och låt puttra i någon minut. Häll på mjölk och låt koka upp. Dra av från värmen, lägg i parmesan och ägg och vispa väl. Smaka av med salt och muskotnöt.
  5. I en liten ugnsform, bottna med ett lager aubergine. Lägg hälften av köttfärsröran på och lägg sedan på ett lager aubergine igen. Lägg i resterande köttfärsröra och lägg sista lagret aubergine på toppen. Häll på bechamelsåsen och baka i ugnen 30 minuter till gyllene. Låt svalna i 15 minuter innan servering.


En god sallad och ett gott rödvin på det!


Receptet finns på köket.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir jätteglad om du vill ta dig tid att lägga en liten kommentar. Alla glada tillrop, tips och idéer mottages tacksamt. Tack på förhand!