Västerbotten- och kantarellpaj till kräftorna |
Dax för lite kräftkalas då, passade på när syster med familj ändå var på besök. Systersonen på 4 år tittade skeptiskt på sin kräfta och utbrast "Allvarligt!" Han var inte helt med på att man faktiskt skulle äta det där monstret som låg på tallriken... Minstingen på två körde runt sin kräfta och målade stolen med spadet. Mina stora pojkar gillar kräftor även om lille V bestämt hävdar att det bara är klorna man ska äta. Det behövs ingen snaps för att få det lite tokigt när det är barn med runt bordet ;-)
Till kräftorna hade vi nygjord baguette som systra min bakat, vilket hon för övrigt skämt bort oss med tre dagar i rad nu. Jag gjorde en paj med kantareller plockade på Willys och västerbottenost. Sedan var det ju så klart lite ost och kex och någon röra också. Gott gott!
Västerbotten- och kantarellpaj
Pajdeg
100 g smör
1 äggula
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
2 msk kallt vatten
1 msk olivolja
Gör så här:1. Hacka ihop rumsvarmt smör med mjölet och tillsätt äggula, vatten och olivolja, snabbt i matberedare.
2. Tryck ut i formen och ställ i frysen ca 1/2 timme eller mer
3. Nagga skalet en aning med gaffel.
4. Förgrädda pajskalet direkt från frysen i ugnen ca 12 - 15 min.
FyllningKantareller, ca 2 dl blir lagom
några kvistar färsk timjan, eller någon tsk torkad
2 dl riven västerbottenost
3 ägg
2 dl grädde
1 dl gräddfil
S&P
Smör att steka kantarellerna i
Gör så här:
Västerbotten- och kantarellpaj
Pajdeg
100 g smör
1 äggula
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
2 msk kallt vatten
1 msk olivolja
Gör så här:1. Hacka ihop rumsvarmt smör med mjölet och tillsätt äggula, vatten och olivolja, snabbt i matberedare.
2. Tryck ut i formen och ställ i frysen ca 1/2 timme eller mer
3. Nagga skalet en aning med gaffel.
4. Förgrädda pajskalet direkt från frysen i ugnen ca 12 - 15 min.
FyllningKantareller, ca 2 dl blir lagom
några kvistar färsk timjan, eller någon tsk torkad
2 dl riven västerbottenost
3 ägg
2 dl grädde
1 dl gräddfil
S&P
Smör att steka kantarellerna i
Gör så här:
1. Rensa och skölj svampen, hacka den ev i mindre bitar, lägg i varm stekpanna och stek bort vätskan och stek sedan svampen i smör och tillsätt repad färsk timjan (torkad går också bra) och krydda med salt och peppar.
2. Häll svampen i det förgräddade pajskalet och fördela ca 2 dl riven västerbottenost över.
3. Vispa ihop äggen med grädde och gräddfil, smaka av med salt och peppar.
4. Häll ut äggsmeten över kantarellerna i pajskalet och grädda i mitten av ugnen ca 25 - 30 min.
Pajen skall ha fin färg och ha stannat.
2. Häll svampen i det förgräddade pajskalet och fördela ca 2 dl riven västerbottenost över.
3. Vispa ihop äggen med grädde och gräddfil, smaka av med salt och peppar.
4. Häll ut äggsmeten över kantarellerna i pajskalet och grädda i mitten av ugnen ca 25 - 30 min.
Pajen skall ha fin färg och ha stannat.
Så gott! Har aldrig provat paj till kräftor, men det får bli ändring på det:)
SvaraRaderaHa det gott
Kram Maria
Så gott och passar så bra till kräftkalaset ( och vilket annat kalas som helst faktiskt!)
SvaraRaderaKram Lena från make a head food