lördag 3 augusti 2013

Dadeltårta - rawfood/livingfood, från en vän till en annan.Min vän Charlotta skulle komma och fika lite, himla trevligt. Ännu trevligare blir det ju  om man är några stycken så jag bjöd in två vänner till, varav en precis åkt till Bali och gift sig (Grattis på dig!) Det borde ju firas lite, så en tårta kunde ju vara på sin plats. det är bara det att Charlotta bara äter livingfood nu för tiden, hrmmm. Fina Charlotta erbjuder sig att göra en egen tårta att ta med sig och eftersom det lät så spännande så tackade jag inte nej till det erbjudandet. Bra fikagäst där! 

Och vilken tårta, den var så vacker och god, många fördomar om nyttig mat dog där. T om barnen som fick äta resterna tyckte den var riktigt god. 

Charlotta driver en fantastisk trädgårdsblogg, Cesars trädgård, kika gärna in.

Nu till receptet, inte så krånglig som jag trodde heller faktiskt.

Dadeltårta, 4 pers
Botten
4 dl dadlar
1 dl kokos
1 tsk carobpulver

Gör så här:
Kärna ur dadlarna noga och mal/krossa i en mortel eller kör i matberedaren till en pasta.
Tillsätt kokos och carob. Lägg upp som en tårtbotten på ett tårtfat.

Fyllning
2 dl rivna äpplen
2 mosade bananer
3/4 dl riven kokos
rivet skal av 1/2 citron
lite äkta vanilj.


Gör så här:
Blanda äpplen, bananer och kokos. Det ska vara en fast konsistens. Tillsätt citronskal och vanilj, bred fyllningen över tårtbotten. 

Garnering
mandelgrädde
frukt och/eller bär

Mandelgrädde
2 dl groddad mandel


Gör så här:
Lägg mandlar i vatten över natten, häll av vattnet och låt stå i kylskåp i några timmar. Skala, mixa och spä ut med vatten tills det blir en lagom konsistens, spritsa eller bred ovanpå tårtan. Precis innan serveringen garnera med frukt/bär.  Vi hade gul kiwi, mango och så en liten ros!

Jag tyckte att man kanske kunde hoppa över groddningen men fru Cesar lät meddela att det var win*4 på att grodda. 
1. näringen ökar.
2. blir lättare att ta upp näringen.
3. blir mer lättsmälta.
4. försurar inte kroppen

Jajaja, bäst att grodda då.

Om någon undrar vad carobpulver är så är det något som liknar kakao men mycket bättre för kroppen, så hittar man inte det så och inte är såååå noga kan man nog slänga i lite kakao tänker jag


Nygifta Elin får börja <3

1 kommentar:

Jag blir jätteglad om du vill ta dig tid att lägga en liten kommentar. Alla glada tillrop, tips och idéer mottages tacksamt. Tack på förhand!