söndag 14 april 2013

Vitchokladkaka med crème fraiche glasyr.




 Vitchokladkaka med crème fraiche glasyr!
Goda vänner som skulle komma på fika och jag ville bjuda på något riktigt gott men som ändå inte tog för lång tid att fixa eftersom min fot fortfarande är lite grinig sådär.
Tyckte då att den här kakan passade perfekt eftersom man kan dela upp momenten, jag gjorde själva kakan dagen innan och glasyren innan de kom. 

Vännerna verkade väldigt nöjda och backade till och med om = ) förutom en som bestämt sig för att inte äta godsaker, smakade inte ens. Jag vet att alla ska få bestämma själva och så men blir ändå lite provocerad. Lite fånigt är det men när man (jag) gör ju på något sätt mat eller bakar för att visa att man tycker om och bryr sig om de man ska bjuda och så vill de inte ha ens gåva liksom... Det är lite som om man öppnar famnen för en kram men istället får en utsträckt hand. Eventuellt så lägger jag lite för mycket värderingar i det här med att äta ;-) 

Slutfilosoferat och fram med receptet på denna väldigt goda sak:

Vit chokladkaka med crème fraiche glasyr.
150 g vit blockchoklad
150 g smör
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
1 tsk rivet citronskal

Glasyr
2 dl creme fraiche
1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
1. Smörj och bröa en form med löstagbar kant.
2. Smält choklad och smör (gärna i vattenbad) Låt svalna lite.
3. Blanda socker, mjöl och vaniljsocker och rör ihop med chokladsmöret.
4. Tillsätt ägg och citronskal och rör om till en slät smet.
5. Häll i formen och grädda ca 25 minuter  i mitten av ugnen och på 175 grader.
6. Låt kakan svalna, det går ju bra att göra den dagen innan.
7. Blanda ihop glasyringredienserna och bred över kakan. Garnera med frukt eller bär.

I går åt vi en gammal goding i form av fläskfilépasta med parmesan och timjan, barnen höjde från 9:or till 10:or.  Så en väldigt enkel och bra rätt som hela familjen högg in på med god aptit. Till förrät fixade maken krabbtoast, detta föll äldste sonen på läppen som fick oss att lova att äta krabba ofta.

Kram Lottzy

3 kommentarer:

  1. Ser gott ut! Vit choklad och citron passar fint ihop.

    SvaraRadera
  2. Jag har aldrig ätit vit chokladkladdkaka men det verkar gott!!

    SvaraRadera
  3. Mums så god den ser ut! Hade varit svårt att låta bli att smaka, men jag kan ibland vara som din fikagäst. Har jag bestämt mig så vill jag inte äta något sött, inte ens lite. Det brukar kännas sååå bra om jag klarat att hålla mig från det.

    Kram kram

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du vill ta dig tid att lägga en liten kommentar. Alla glada tillrop, tips och idéer mottages tacksamt. Tack på förhand!