Honungsglacerat ankbröst med äppel- och sellerisallad, rostad potatis och apelsinsås. |
Jösses vilken långkörarmeny, Feber och elände gör ju att man liksom tappar lusten att göra någon nytta alls, men den som väntar på något gott... Det här var verkligen supergott en perfekt trettondagsaftonmeny! 75 % av familjen gillar anka så det är ju bra. Jag uppskattar inte makens skämt som typ "Kajsa hjälp hjälp" under pågående ankmiddag... Men övriga familjen tyckte det var mycket underhållande.
Honungsglacerat ankbröst, 4 pers
2 ankbröst
1/2 dl flytande honung
Salt och peppar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 125 grader. (100-150 grader funkar)
2. Skär rutor i fettet på ankbrösten. Krydda runtom med salt och peppar. Stek brösten i 1 msk smör med fettsidan nedåt i 3 min. Stek på andra sidan i 2 min. Lägg i en ugnsform och pensla med honung på båda sidor.
3. Tillaga mitt av ugnen tills innertemperaturen är 68°. Det tar ca 35 minuter. Låt köttet vila 10 minuter innan det skärs upp i 1/2 cm tjocka skivor.
Honungsglacerat ankbröst, 4 pers
2 ankbröst
1/2 dl flytande honung
Salt och peppar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 125 grader. (100-150 grader funkar)
2. Skär rutor i fettet på ankbrösten. Krydda runtom med salt och peppar. Stek brösten i 1 msk smör med fettsidan nedåt i 3 min. Stek på andra sidan i 2 min. Lägg i en ugnsform och pensla med honung på båda sidor.
3. Tillaga mitt av ugnen tills innertemperaturen är 68°. Det tar ca 35 minuter. Låt köttet vila 10 minuter innan det skärs upp i 1/2 cm tjocka skivor.
Äppel- och sellerisallad, 4 pers
2 gröna äpplen, skalade och tärnade
4 selleristjälkar, tärnade
2 msk hasselnötter, krossade
1/2 knippe gräslök, finhackad
1 dl majonäs (jag gjorde egen, det är godast så, men det funkar ju med köpt också)
Gör så här:
1. Blanda ihop salladen och låt vila en stund innan serveringen
Så det här kan man ju gott förbereda = )
1 st apelsin, finrivet skal & saften (ca 2dl saft)
2 msk råsocker
1 msk vitvinsvinäger
1/2 dl cointreu
1 msk kalvfond.
1 vitlöksklyfta pressad
2-3 msk timjan
1-2 tsk soja
2-3 msk timjan
1-2 tsk soja
1 msk maizena
2 dl grädde eller creme fraiche
Salt och peppar1 tsk maizenaredning, ljus
stekspad, från ankan
1 msk smör
Gör så här:
1. Smält smöret, pressa i vitlöksklyftorna, sockret, riv ner zesten och pressa i juicen av apelsinen, tillsätt fond, soja, timjan, vinäger, cointreu, grädde och creme fraiche.
2. Låt puttra på låg värme till rätt konsistens. Smaka av med peppar och steksky och kanske lite salt eller soja. Runda av med smöret för att få lite glans
Sedan gjorde jag lite ugnsrostade potatisar också, mest för barnens skull. För vår skull hade det räckt med ankbröst och äppelsalladen.
Kram Lottzy1. Smält smöret, pressa i vitlöksklyftorna, sockret, riv ner zesten och pressa i juicen av apelsinen, tillsätt fond, soja, timjan, vinäger, cointreu, grädde och creme fraiche.
2. Låt puttra på låg värme till rätt konsistens. Smaka av med peppar och steksky och kanske lite salt eller soja. Runda av med smöret för att få lite glans
Sedan gjorde jag lite ugnsrostade potatisar också, mest för barnens skull. För vår skull hade det räckt med ankbröst och äppelsalladen.
Men kanon, letade just efter recept på ankbröst till en middag i helgen. Kunde absolut vara något!
SvaraRaderalena från make e head food
Vi har länge pratat om att tillaga ankbröst men det har inte blivit av. Nu kom inspirationen över oss igen, tack! :)
SvaraRadera