söndag 21 oktober 2012

Fryst citrontårta, superfräsch dessert!


Fryst citrontårta!
Avslutade middagen med en gammal klassiker, men som jag gjorde om lite grann för att få en något modernare touche. Men det här är en dessert som jag aldrig tröttnar på, den är så fräsch att man (läs jag) kan äta hur mycket som helst av den... 

Kan man förresten på något vis kvitta alla kalorierna mot C-vitaminerna i kiwin och citronen och visst finns det fibrer i digestive och kalcium i grädden och creme fraichen?! Jag tror nästan detta är en riktig hälsotårta om man tänker efter ordentligt!

Recept på 
Fryst citrontårta
10 digestive
50 g smör
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
4 dl lätt creme fraiche
4 ägg
3 dl socker
2 citron, rivet skal och saft.
4 kiwifrukter

Gör så här:
1. Krossa kexen, blanda med smält smör och lägg i hälften i en rund form med löstagbar botten. Grädda i 200 grader 10-15 minuter.
2. Dela äggen och vispa vitorna hårt.
3. Vispa grädden.
4. Vispa äggulor och socker pösigt.
5. Blanda ner vaniljsockret, citronskal och saft i äggsmeten.
6. Blanda äggsmeten med grädde, creme fraiche.
7. Rör försiktigt ner äggvitorna.
8. Täck formen med plastfolie och ställ i frysen minst 4 timmar. 
9. Ta ut tårtan ca 30 minuter innan den ska serveras. Garnera med kiwi eller något annat gott.

Här får du ha en form med hög kant eller så gör du två i vanlig sockerkaksform. Gör du två så får du ju göra två bottnar.

Hälsobomb?!
En annan sak med den här tårtan är att  den mig alltid att tänka på Lillan som lärde mig att laga den och så mycket annat gott när jag var tonåring. Ursprungsreceptet finns kvar i min matpärm som denna fantastiska dam gav mig i present.
Efter desserten så åkte såklart godisskålen fram. Denna gång med två av mina absoluta favoriter, Riesenkolor och de där mjuka Werthers med choklad i , mmmmmmmm.

Kram Lottzy

12 kommentarer:

  1. En va våra absoluta favoriter att göra och bjuda på, vet inte hur många gånger vi njutit av den. Så god och lätt att ha färdig.

    SvaraRadera
  2. Låter fräsch och god!

    Godisskålar är min stora last här i livet.

    Kram

    SvaraRadera
  3. Röstar för att detta är en riktig hälsotårta, låter väldigt god!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra , då var det bestämt mer nyttig än onyttig ;-)

      Radera
  4. Vad fräscht det låter med kiwi till. Gilalr när man har i något syrligt som möter sötman.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo det blir himla bra då. Det blir mindre stabbigt då.

      Radera
  5. Så gott och så "piffigt"...!!
    Tack för en fin kommentar på min blogg!
    Kram till dig fina!!
    Mille

    SvaraRadera
  6. Det låter verkligen superfräsch! Citron piggar alltid upp, trots att det gamla talesättet lyder något i stil med "sur som citron" eller hur det nu var;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blir ju en bra balans då, sockret som busar och citronen som surar till det lite måste ju bli harmoni av det = )

      Radera

Jag blir jätteglad om du vill ta dig tid att lägga en liten kommentar. Alla glada tillrop, tips och idéer mottages tacksamt. Tack på förhand!