söndag 9 september 2012

Svartvinbärsmousse med chokladcrunch vårt bidrag till cykelfesten 2012.



Svartvinbärsmousse med chokladcrunch.
Dags för cykelfest 2012! Vi hade fått desserten på vår lott så nu har vi gått varvet runt. Man skulle kunna köra på en gammal goding, men icke jag utmanar ödet i form av en ny dessert, svartvinbärsmousse med chokladcrunch,  tips från min syster som fick hållas ansvarig om det gick åt skogen... Det gjorde det inte, kanske inte blev så snygg som jag önskat men gott blev det. 

Chokladbotten
3 dl socker
1½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
3 msk kakao
50 gram mörk choklad
150 g smält avsvalnat smör
1 ägg
Gör så här:
1. Värm ugnen till 200 grader. 
2. Smörj en rund form på Ø23 cm.
3. Smält smör och smältchokladen i smöret.
4. Blanda ihop torrvarorna i en skål, tillsätt det smälta smöret och äggen. Rörihop till en slät smet och häll ner i formen. 

5. Grädda i 20 minuter och låtbotten svalna helt och hållet.

Svart vinbärsmousse, 6 pers
3 dl (300 gram) svarta vinbär
2 dl vatten
1 dl socker
5 gelatinblad
3 äggulor
1 dl socker
3 dl grädde
+ 1 dl till garneringen

Gör så här:
1. Koka upp vatten, 1 dl socker och vattnet. Sjud sakta tills bären är mjuka (8-10 min).
2. Mixa  och sila genom finmaskigt nät
3. Låt kallna helt
4. Vispa äggulor och socker pösigt. 
5. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min
6. Låt dom smälta i 3 msk kokhett vatten
7. Häll ner i vinbärsmoset, rör om ordentligt.
8. Vispa grädden, inte för hårt
9. Vänd ned i moussen. 
10. Häll upp i stor skål (eller portionsformar om man skippar crunchet) låt stå i kyl i minst 3 timmar.

Vid servering:
Bryt sönder kakan i mindre bitar och lägg i botten av ett glas, fyll på med moussen och spritsa på lite grädde. Jag hade gjort några chokladkrumelerer också som fick agera pynt.

Redo för servering


Samling för avfärd
Vi hade en himla tur det här året och fick riktigt god mat och trevliga människor till det. 
Här kommer lite bilder på maten som vi fick under kvällen
Första  stoppet var en hit, vi  fick en liten drink och dessa godbitar med parmaskinka och någon röra med chevre, mums. 

Sedan vidare till förrätten, fortfarande på stopp nummer ett.  Himla god förrätt fick vi verkligen var som en svensk variant av tapas med skaldjur, aioli, paj och grejer! Avnjöts i ett finfint uterum.

Stopp nummer två bjöd förutom på maten på ett kök som man blev helt glad av, synd att jag missade fota tapeten, det var som att stiga in i ett bladverk, underbart. 
Huvudrätten var en matig och god fläskfilé med en massa gott såsom banan, mandarin, bacon, mango chutney mm 
Sedan var det samling för gemensam fest med band, dans och bar. Eftersom jag fortfarande är halta Lotta så fick jag nöja mig med att hålla till i baren och titta avundsjukt på alla dansanta typer. Men nästa år då ska jag bannemej slå klackarna i taket!Kram Lottzy


4 kommentarer:

  1. det där med cykelfest har vi läst hon Emmy också, det låter så himla trevligt, och gott!
    Efterrätten låter god, kul närman lyckas med nya idéer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Konceptet är väldigt trevligt, sedan ska man ju ha tur att komma till några trevliga som gärna gillar mat också. I år hade vi tur!

      Egentligen så borde man ju satsa på ett säkert kort, men det är ju inte lika spännande...

      Radera
  2. Det är ju så kul med cykelfest! men i år blev det ingen här hos oss. För få anmälda, tråkigt för de som kunde. Vi kunde inte i år då vår son fyllde 6 år dagen efter. Vill ju att han ska få vakna hemma i sin egen säng på födelsedagen. Sedan vet jag att det var en stor 40-årsfest också, som drog flera deltagare.

    Maten såg ut att ha varit god!

    Kram Malin

    SvaraRadera
  3. Åh, cykelfest är så kul! Fast också lite pirrigt :-)
    Ser ut att ha varit en mycket god cykelrunda och med en riktigt smarrig avslutning hos er. Desserten låter jättegod!

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du vill ta dig tid att lägga en liten kommentar. Alla glada tillrop, tips och idéer mottages tacksamt. Tack på förhand!