![]() |
Svartvinbärsmousse med chokladcrunch. |
Chokladbotten
3 dl socker
1½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
3 msk kakao
50 gram mörk choklad
150 g smält avsvalnat smör
1 ägg
Gör så här:
1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Smörj en rund form på Ø23 cm.
1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Smörj en rund form på Ø23 cm.
3. Smält smör och smältchokladen i smöret.
4. Blanda ihop torrvarorna i en skål, tillsätt det smälta smöret och äggen. Rörihop till en slät smet och häll ner i formen.
5. Grädda i 20 minuter och låtbotten svalna helt och hållet.
Svart vinbärsmousse, 6 pers
3 dl (300 gram) svarta vinbär
2 dl vatten
1 dl socker
5 gelatinblad
3 äggulor
1 dl socker
3 dl grädde
+ 1 dl till garneringen
Gör så här:
1. Koka upp vatten, 1 dl socker och vattnet. Sjud sakta tills bären är mjuka (8-10 min).
2. Mixa och sila genom finmaskigt nät
3. Låt kallna helt
4. Vispa äggulor och socker pösigt.
5. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min
6. Låt dom smälta i 3 msk kokhett vatten
7. Häll ner i vinbärsmoset, rör om ordentligt.
8. Vispa grädden, inte för hårt
9. Vänd ned i moussen.
10. Häll upp i stor skål (eller portionsformar om man skippar crunchet) låt stå i kyl i minst 3 timmar.
Vid servering:
Bryt sönder kakan i mindre bitar och lägg i botten av ett glas, fyll på med moussen och spritsa på lite grädde. Jag hade gjort några chokladkrumelerer också som fick agera pynt.
Vi hade en himla tur det här året och fick riktigt god mat och trevliga människor till det.
4. Blanda ihop torrvarorna i en skål, tillsätt det smälta smöret och äggen. Rörihop till en slät smet och häll ner i formen.
5. Grädda i 20 minuter och låtbotten svalna helt och hållet.
Svart vinbärsmousse, 6 pers
3 dl (300 gram) svarta vinbär
2 dl vatten
1 dl socker
5 gelatinblad
3 äggulor
1 dl socker
3 dl grädde
+ 1 dl till garneringen
Gör så här:
1. Koka upp vatten, 1 dl socker och vattnet. Sjud sakta tills bären är mjuka (8-10 min).
2. Mixa och sila genom finmaskigt nät
3. Låt kallna helt
4. Vispa äggulor och socker pösigt.
5. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min
6. Låt dom smälta i 3 msk kokhett vatten
7. Häll ner i vinbärsmoset, rör om ordentligt.
8. Vispa grädden, inte för hårt
9. Vänd ned i moussen.
10. Häll upp i stor skål (eller portionsformar om man skippar crunchet) låt stå i kyl i minst 3 timmar.
Vid servering:
Bryt sönder kakan i mindre bitar och lägg i botten av ett glas, fyll på med moussen och spritsa på lite grädde. Jag hade gjort några chokladkrumelerer också som fick agera pynt.
![]() |
Redo för servering |
![]() |
Samling för avfärd |
Här kommer lite bilder på maten som vi fick under kvällen
![]() |
Första stoppet var en hit, vi fick en liten drink och dessa godbitar med parmaskinka och någon röra med chevre, mums. |
![]() | |
|
Sedan var det samling för gemensam fest med band, dans och bar. Eftersom jag fortfarande är halta Lotta så fick jag nöja mig med att hålla till i baren och titta avundsjukt på alla dansanta typer. Men nästa år då ska jag bannemej slå klackarna i taket!Kram Lottzy |
det där med cykelfest har vi läst hon Emmy också, det låter så himla trevligt, och gott!
SvaraRaderaEfterrätten låter god, kul närman lyckas med nya idéer.
Konceptet är väldigt trevligt, sedan ska man ju ha tur att komma till några trevliga som gärna gillar mat också. I år hade vi tur!
RaderaEgentligen så borde man ju satsa på ett säkert kort, men det är ju inte lika spännande...
Det är ju så kul med cykelfest! men i år blev det ingen här hos oss. För få anmälda, tråkigt för de som kunde. Vi kunde inte i år då vår son fyllde 6 år dagen efter. Vill ju att han ska få vakna hemma i sin egen säng på födelsedagen. Sedan vet jag att det var en stor 40-årsfest också, som drog flera deltagare.
SvaraRaderaMaten såg ut att ha varit god!
Kram Malin
Åh, cykelfest är så kul! Fast också lite pirrigt :-)
SvaraRaderaSer ut att ha varit en mycket god cykelrunda och med en riktigt smarrig avslutning hos er. Desserten låter jättegod!