onsdag 26 september 2012

Couscouspaj med sting till sjönördarna.

Couscouspaj

När vi var på besök hos svägerskan sist så bjöd hon på en mycket god och lite annorlunda paj i form av couscouspaj. Till den hade vi grillade kycklingspett. Jag gillade att de annars ganska snälla couscousen hade fått sällskap av den heta chilin, det gjorde susen om man så säger.


Detta var efter att jag, svågern och 4 barn hade hamnat i "sjönöd" och blivit "räddade" av ett ryskt lastfartyg.  Säger inte mer än så men mycket dramatik och spänning gjorde att vi hade väldigt god aptit kan jag säga!

Här kommer receptet:

Pajskal:
3,75 dl vetemjöl, 225 g
100 g smör
1 msk olja
1 st äggula
1 tsksambal oelek
1 st röd spansk pepparfrukt, finhackad
2 msk vatten

Fyllning:

2 msk rapsolja
2 st vitlöksklyftor, finhackade
2 dl couscous
4 dlvatten
50 ggröna oliver, kärnfria
6 st peperoni, stora, i lag
2 msk olivolja
2 st gula lökar, finhackade
2 msk basilika, finhackad färsk
1 tsksalt
3 st tomater, stora
250 g mozzarella, färsk

Äggstanning
2 st ägg
2 dl vispgrädde
0,5 tsk salt

Gör så här:

1. Blanda samman vetemjöl, smör, olja, äggula, spansk peppar och sambal oelek i en matberedare och kör till en smulig deg. Tillsätt vatten lite i taget och kör till en fast deg. 2. Tryck ut den i ett jämnt lager i botten av 1 form, med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter samt ca 4 cm upp på kanterna. Ställ i kylen.
3. Hetta upp olja i en kastrull och fräs vitlök och couscous ca 2 min. Tillsätt vatten och låt koka 5 min utan lock. Ställ åt sidan med lock.
4. Sätt ugnen på 225°. 
5. Skär oliver och peperoni i mindre bitar. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Fräs löken ca 2 min, blanda ner couscous, oliver och peperoni och fräs ytterligare ca 2 min. Krydda med basilika och salt.
6. Skiva tomater och mozzarella. Lägg hälften av tomaterna i botten av pajen. Lägg couscousblandningen ovanpå och täck med resten
av tomaterna och mozzarellan.
7. Vispa samman ägg, grädde och salt och häll det över pajen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min. 
8. Låt svalna och sedan kallna i kyl.
Strax före servering kan pajen skäras i portionsbitar och värmas i 175° ugn ca 20 min.

Receptet hade hon hittat i en gammal allt om mat tidning.
Kram Lottzy

4 kommentarer:

  1. Så annorlunda med couscous i pajen men låter gott!

    SvaraRadera
  2. Denna måste jag testa!! Ja som jag gör med många andra av dina recept!!! Fantastisk blogg med grymt bra mat!! Så bra att jag var tvungen att kommentera nu!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så väldigt och så roligt med en liten kommentar, blir alltid lika glad =)

      Radera

Jag blir jätteglad om du vill ta dig tid att lägga en liten kommentar. Alla glada tillrop, tips och idéer mottages tacksamt. Tack på förhand!