tisdag 28 februari 2012

Kolja med havskräfta och mandelpotatis - gjorda med lagom mycket kaos

Familjen S var på besök och jag var väldigt sugen på vitt vin alltså måste det bli något med fisk, eller hur?! En liten varning angående rätten, en av gästerna tuggade i sig citronerna, det var kanske inte riktigt meningen... Men vad jag vet så överlevde hon ändå! 

Här kommer därför en variant på en favorit, kolja med mandelpotatis, citron, havskräfta och aioli. Lite härliga sparris fick göra sällskap. Det är ju så himla gött att man hittar färska mest hela tiden nu. Ja jag vet att det är inte särskilt miljövänligt och de smakar bättre när det är säsong, men så tillåt mig vara en dålig människa någon gång emellanåt .


Recept på Kolja med havskräfta, 4 pers
4 st koljafiléer
4 st havskräftor
1 st citron, saften från
salt och peppar

500 g potatis, t ex mandelpotatis
2 st gula lökar, skurna i båtar
2 kvist(ar) rosmarin
1 st citron, hel tvättad
1 dl oliver
olivolja
salt, vitpeppar och svartpeppar

Gör så här:
1. Salta och peppra fisken, pressa lite citron över och låt ligga i rumstemperatur i 30 minuter. 
2. Sätt ugnen på 225 grader. 
3. Dela kräftorna på längden.
4. Halvera potatisen, skiva löken och citronen. Lägg allt på en långpanna. Lägg kvistarna med rosmarinen över, ringla lite olivolja över. Salta och peppra. Rör om. 
5. Stek i ugnen i 20 minuter, sätt på grillen de sista 5 minuterna.
6. Ta ut plåten med potatisen ur ugnen, lägg på fisken och strö över oliverna. Sätt in i ugnen igen och stek tills fisken är färdig, ca 6 minuter. Smaksätt med salt och svartpeppar.
7. Servera mer en god aioli!

Recept Aioli
4 äggulor
2 tsk fransk senap
3 klyftor vitlök, pressade
3-4 dl olja
S & P

Gör så här:
1. Vispa äggulorna och senapen en stund, 
2. Häll försiktigt i olja, först droppvis och sedan i en fin stråle tills det tjocknar och ser ut som majonäs. 
3. Pressa i vitlöken, salta och peppra och ta ev i lite citronsaft också.
4. Låt stå och vila i kylen en stund.
Tänk på att alla ingredienser ska vara lika tempererade.

Denna gången var det allmän panik i köket. Mandelpotatisen som jag köpt på Willys var alldeles grön ,båda påsarna... Oj vad glad man blir då, maken fick ilköra till Ica och inhandla nya. Samtidigt upptäcker jag att oliverna är slut, va?? Vi har alltid oliver hemma. Givetvis hade maken lämnat telefonen hemma så barnen fick således ge sig ut på jakt hos grannarna. Tack Peter och Lena för att ni räddade oss = ) Kom jag sedan ihåg att lägga på oliverna - NEJ inte förrän det backades om fick oliverna vara med och leka. ja så kan det gå. Kvällen blev i allafall mycket trevlig. 
Kram Lottzy

5 kommentarer:

  1. Jösses så gott! Extra lyx med havskräfta också sånt får pluspoäng;-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja med en lite kräfta blir allt mycket festligare = )

      Radera
  2. Havskräftor = mums! Klart man får vara lite "bad" ibland:)

    SvaraRadera
  3. Det här lät som en lyxigt god maträtt.

    Kram och trevlig helg

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du vill ta dig tid att lägga en liten kommentar. Alla glada tillrop, tips och idéer mottages tacksamt. Tack på förhand!