söndag 18 december 2011

Lussebullar mer eller mindre allena.Oj vad tiden går! För några veckor sedan så var det dags för det årliga lussebaket. Detta året har jag dragits med en infektion som gjort att jag varit helt schack matt mest hela tiden. Nåväl klart det ska bakas lussebullar. Kändes som jag tog mina sista krafter för att köra igång. Vad hände jo barnen försvinner på var sitt håll till kompisar och säger " du kan ju ringa när det är dags för fika"... Visste inte om jag skulle skratta eller gråta faktiskt. Men de kom faktiskt tillbaka i tid för att hinna göra en lusselur och en lussesnigel. Allt frid och fröjd alltså = )


Recept för lussebullar

1 pkt jäst för söta degar
150 g smör 
5 dl mjölk
1 burk kesella 10%
0,5 tsk salt
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 pkt saffran
1/2 tsk kardemumma
1 ägg
17 dl vetemjöl

Pensling och garnering
1 ägg
russin

Gör så här:1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till ca 37 grader.

2. Tillsätt saffran och kesella i degvätskan. och häll den sedan över jäst

3. Smula ner jästen i en degbunke. Häll i degvätskan och rör tills jästen löst sig.

4. Tillsätt salt, socker och ägg. Rör tills allt blandats.

5. Häll i ca 15 dl av mjölet och arbeta till en smidig deg. Tillsätt försiktigt resten av mjölet, lite i taget och arbeta degen tills den är smidig.
Var försiktig så att du inte tar i för mycket mjöl, då kan bullarna bli lite torra. Degen ska släppa från bunkens kanter, men fortfarande kännas lite, lite kladdig.

6. Låt saffransdegen jäsa under bakduk till ungefär dubbel storlek i ca 45-50 minuter.

7. Knåda degen på lätt mjölat bakbord. Dela den i ca 32 delar och rulla varje del till avlånga rullar. Forma dem sedan till lussebullar genom att snurra ändarna mot mitten.

8. Lägg bullarna på ugnsplåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

9. Pensla dem med ägg och garnera med russin. Grädda dem i 250 grader mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. Låt svalna på galler.Yngste sonen lussar <3


//Lottzy

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir jätteglad om du vill ta dig tid att lägga en liten kommentar. Alla glada tillrop, tips och idéer mottages tacksamt. Tack på förhand!