tisdag 13 december 2011

Julmat - ingefärsfylld kyckling med sällskap av julmustsås och rostade rotfrukter.

Besök hos oss nära jul med barn kan räkna med att få denna rätt som är en riktig favorit. Har riktigt längtat till julmustssäsong så jag kan göra den här rätten. Kom just på att den ju passar lika bra till påska! Julmustsås är faktiskt såååå mycket godare än det låter. Så varsågoda samla bonuspoäng hos både stora och små. 


 Ingefärsfylld kyckling med sällskap av julmustsås och rostade rotfrukter. 

Recept 4 pers
Kyckling

4 st kycklingfiléer
4 cm färsk ingefära, tunt skivad
1 kruka rosmarin, grovt hackad
1 msk olivolja
0.5 tsk salt
0.5 tsk svartpeppar

Rotfrukter
2 st palsternackor, skalade, delade i bitar
2 st morötter, skalade delade i bitar
4 st potatisar, delade i bitar
1/4 rotselleri, i bitar
2 st rödlökar, klyftade
1 kruka timjan
1 kruka rosmarin
0.5 tsk salt
0.5 tsk svartpeppar

Julmustsås
4 dl crème fraiche
4 dl julmust
2 st hönsbuljong
2 tsk färsk ingefära, riven
2 tsk färsk rosmarin, hackad
1 msk kinesisk soja

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
2. Snitta upp kycklingfiléerna på längden, vik upp den övre delen och lägg i skivad ingefära och grovt hackad rosmarin. Salta och peppra. Vik tillbaka övre delen och ringla olivoljan över.
3. Bryn kycklingen i panna (kan hoppas över)
4. Lägg ner kycklingfiléerna i mitten på en stor ugnsfast form.
5. Lägg alla rotfrukter samt löken i en stor skål. Häll över olivolja, färska örter, salt och peppar. Blanda runt så att oljan täcker alla grönsaker.
6. Lägg grönsakerna i en ugnsfast form eller plåt. Ev tillsammans med kyckingen. Ställ in formen/arna i ugnen i 30-40 minuter.

Gör så här Julmustsås:
1. Blanda crème fraiche, julmust, buljongtärningar, ingefära, rosmarin och soja i en kastrull.
2. Låt såsen puttra i 5-10 minuter.



Passade på att köpa ett gott rödvin till för att bryta av lite mot det söta. Det här funkade hur bra som helst. Vi körde den försiktiga stilen och delade på en halvflaska, men det gör man ju som man vill ;-)


Kuriosa jag har ett svagt minne av att jag såg Pernilla Wahlgren göra den här rätten på TV för några år sedan.

//Lottzy


3 kommentarer:

  1. Verkar hur gott som helst!! Älskar rostade rotfrukter, men har det alldeles för sällan. Kyckling är ju en favorit här hemma, och julmustsås har jag aldrig ätit.
    Ha det bra!
    Kram Maria

    SvaraRadera
  2. Terese Jönsson13 december 2011 22:28

    Det verkade väldigt gott. Det få man prova i helgen..stamvägen

    SvaraRadera
  3. Vad gott detta såg ut. Hade gärna tagit en tallrik :-)

    Trevlig helg!

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du vill ta dig tid att lägga en liten kommentar. Alla glada tillrop, tips och idéer mottages tacksamt. Tack på förhand!