måndag 20 juni 2011

Taskigt lamm i schysst gryta.

Var på kort visit hos lilla mor och Ingvar i Helsingborg. Vi hade blivit lovade lunch och blev verkligen inte besvikna när vi fick en väldigt god lammgryta. Mamma hade köpt ett halvt lamm eller något sådant men var mycket ilsken på kvaliteten som visst kunde varit bättre så fint lammkött fick bli gryta och där passade den i alla fall perfekt! Spezzatino d'agnello fick betyget 10:or från alla håll och kanter.

Lunchen startade ute i solen men lagom till första tuggan så började det droppa så enligt klassisk svensk manér så fick allt blixtsnabbt förflyttas in. Hurra den svenska sommaren är här !

Grytan i grytan.

Fint dukat ute i solen, en stund i alla fall...


Recept Spezzatino d'agnello, 4 pers
600 g lammkött
50 g sidfläsk
1 gul lök
2 klyftor vitlök
3/4 dl olja
1 msk mjöl
1 1/4 dl köttbuljong
1 1/4 dl rödvin
1 krm kanel
2 msk tomatpuré
S&P

Gör så här:
1. Skär köttet i 2-3 cm stora bitar och fläsket i strimlor.
2. Finacka lök och vitlök.
3. Hetta upp olja i en gryta  och lägg först i fläks, sedan lök och bryn, ta upp.
4. Bryn köttet i omgångar, salta och peppra. 
5. Dofta därefter mjolet och tillsätt buljong och rör om.
6. Sjud under lock i ca 1/2 timme.
7. Häll på rödvin och kanel, tomatpuré, smaka av med S&P.
8. Koka tills köttet är mört ca 1 timme till.

Lammgryta med tillbehör.
Mamma och Ingvar, ett par med god smak!


Jag har själv testat att göra denna gryta och det är bra utdelning för en hyfsat enkel insats, rekommenderas starkt.

//Lottzy

1 kommentar:

  1. Tänk det hade jag aldrig gissat att din mamma ser ut så. Nu drar vi till Halmstad för att fira midsommar - sämsta vädret i Sverige är utlovat och lilla mamsens fina halsduk får följa med. Gäller att inte dra på sig flunsan;)
    Kram och ha en riktigt härlig midsommar!

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du vill ta dig tid att lägga en liten kommentar. Alla glada tillrop, tips och idéer mottages tacksamt. Tack på förhand!