lördag 7 maj 2011

Valborg utan eld men med strösslad lammfilé, rostade nypotatissallad och rödvinssky

Valborg innebär för mig att man åker och tittar på majbål. Men här i Växjö och speciellt på Teleborg verkar det inte vara så viktigt, för man måste ta bilen om man vill se någon eld och det fjuttas på väldigt sent... Eftersom våra killar hade viktiga fotbollsmatcher som väntade dagen efter var det bara och inse att de inte kommer att få samma minne som man själv hade av Valborg. Alltså ingen eld men en trevlig afton blev det i alla fall när goda vänner kom på spontanmiddag. Det spelades kubb och dansades till Just dance, men eld det fattades mig. Vete tusan om jag inte vill ordna med egen eld nästa år, får man det?!

På menyn stod strösslad lammfilé med rostade nypotatissallad och rödvinssky. Maten stöttades upp av annat grillat och lite bea eftersom vi blev fler runt bordet än vad vi från början räknat med. Efterrätt blev det i form av färska jordgubbar, maränger och glass.  Innan maten njöt vi av lite rosé och nachos.

Recept på Strösslad lammfilé, 4 pers
ca 700 g lammfilé
1/2 röd chili, finhackad
färsk rosmarin ca 3 kvistar hackade
1 stor vitlöksklyfta finhackad
skalet av en citron, rivet

Gör så här:
1. Bryn lammet några minuter och
2. rulla det sedan i "strösslet" av chili, citron, vitlök, rosmarin & SoP.
Serverades med potatisklyftor och rödvinssky


Recept på rödvinssky
4 dl rödvin
1 schalottenlök
1 klyfta vitlök
3 champinjoner
1 msk vilt och kantarellfond
1 msk rörsocker
1 msk crema de balsamico
sop
1 tsk rosmarin
maizenaredning

Gör så här:
1. Fräs lök, champinjoner en liten stund
2. Häll på vin, balsamico, rosmarin, sop och fond låt koka ned till hälften
3. Red av med maizena så det får lite body.

Recept på rostad nypotatissallad
2 kg nypotatis
soltorkade tomater
ruccola
fetaost
rödlök
körsbärstomater
olivolja
gourmetsalt
peppar

Gör så här:
1. skrubba och koka potatisen nästan färdig ca 10 minuter
2. In ugnen på 225 grader med olivolja, sop i ca 10-15 minuter så de blir fina i färgen.
3. Blanda med skivad rödlök, smulad fetaost, ruccola, kärsbärstomater

Vi testade minsann två röda viner:

Primitivo di Manduria (nr 6256)

Rött vin, Kryddigt & Mustigt
Italien

  • Årgång2008 
  • Alkoholhalt14,5 %
  • Sockerhalt5 gram/liter
  • AnvändningServeras vid cirka 16-18°C till smakrika rätter av lamm- eller nötkött, gärna grillat. 
  • SmakKryddigt, fruktigt vin med inslag av fat, katrinplommon, torkade körsbär och pinjenötter


    Robert Mondavi Woodbridge Zinfandel (nr 26507)

    Rött vin, Fruktigt & Smakrikt
    USA

    • Årgång2009 
    • Alkoholhalt13,5 %
    • SockerhaltMindre än 5,0 gram/liter
    • Användning
    • Serveras vid cirka 16°C till rätter av gris- eller lamm
        • kött. 
          • Mycket fruktig, aningen syltig smak med inslag av fat, skogsbär, plommon, peppar och vanilj. 

      • Primitivo di Manduria
        Robert Mondavi Woodbridge Zinfandel




        //Lottzy



    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar

    Jag blir jätteglad om du vill ta dig tid att lägga en liten kommentar. Alla glada tillrop, tips och idéer mottages tacksamt. Tack på förhand!