måndag 7 februari 2011

Äntligen äntligen gäster! del 1 parmesanchips och västerbottenblinier


Mat och trevliga gäster! 
Efter att ha varit mer eller mindre socialt utbrända efter jullovet, har vi bojkottat det sociala liv som inneburit merjobb. Sedan blev det ju lite sjukt så nu har vi längtat efter helgens happening. Vilmers bästis har nämligen visat sig ha väldigt trevliga föräldrar också, vilken bonus!
Först körde vi igång med en lite drink på bacardirazz och till det gjorde jag parmesanchips med timjan.
Till förrätt var det givet, västerbottenblinier med löjrom, rödlök och creme fraiche. Jag har nämligen aldrig ätit blinier men varit väldigt nyfiken på detta, så jag passade på att utnyttja kvällens gäster som försökskaniner. Vi vuxna körde med löjrom på och barnen körde sylt, alla var nöjda = ) huvudrätten var en pasta med kyckling och räkor i vin och saffransås, efterrätten en god klassiker, blåbärscheescake. Nog snackat här kommer lite recept

Recept 

Parmesanchips med timjan
parmesanchips med timjan
Antal stycken: 20
Ingredienser
300 g grovriven parmesanost
2 msk repad färsk timjan, helst backtimjan
1 tsk grovmalen svartpeppar
bakplåtspapper
Gör så här
1. Värm ugnen till 200° och lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.
Lägg upp små högar av den rivna osten på pappret och platta till dem något så att det blir lika stora rundlar.
2. Strö timjan och mal lite svartpeppar över osten.
3. Grädda i ca 5 minuter tills osten får gyllenbrun färg.
5. Ta ut och låt svalna.

Källa: recept.nu 




Recept 
Västerbottenblinier med löjrom, creme fraiche och rödlök


Västerbottenblinier



Ingredienser
0.25 pkt jäst
2.5 dl mjölk
0.75 dl gräddfil
1.5 dl bovetemjöl
1 dl mjöl
1 st äggula
1 st äggvita
1 salt
1 dl Västerbottensost, riven
Till serveringCrème fraiche
Löjrom
Rödlök, hackad
Dill

Gör så här:
1. Värm mjölken till fingervarmt, blanda med jästen tills den löses upp.
2. Tillsätt mjöl, gräddfil, äggula och salt och låt jäsa i 30 minuter.
3. Vispa äggvitan till vitt skum.
4. Rör ner osten i smeten och vänd sedan försiktigt ner äggvitan.
5. Grädda små plättar i smörad stekpanna.
6. Servera med crème fraiche, löjrom, hackad rödlök och dill.

Källa: kokboken halvåtta hos mig




Till förrätten serverade maken: La Gascogne par Alain Brumont
Fortsättning på menyn kommer i morgon, håll ut :-)







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir jätteglad om du vill ta dig tid att lägga en liten kommentar. Alla glada tillrop, tips och idéer mottages tacksamt. Tack på förhand!