Vit chokladmoussetårta med passionscurd |
Minsann bjöds det på champagne redan innan lunchen var serverad och sedan njöt vi av god mat och dryck hela midsommarafton och inte mycket sämre var det på midsommardagen. Det grillades ryggbiff fram på kvällen och fru Larsson bjöd på en underbar tårta som jag bara måste lägga ut receptet på (Ja, jag har frågat om lov).
Vit chokladmoussetårta med passionscurd
Tårtbotten
Passionscurd
Vit chokladmousse
Gör så här:
Tårtbotten
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en 20 cm springform.
2. Vispa ägg och florsocker riktigt vitt och poröst. Detta steg är viktigt då botten inte innehåller bakpulver så vispa ordentligt.
3. Sikta mjölet och vänd ner.
4. Häll smeten i formen och grädda ca 12-15 min. Låt svalna.
På själva midsommarafton så åt vi så klart också tårta, av tradition jordgubbstårta garnerad av Ella & Samuel 11 år. I år skapade de en fin sol av alla jordgubbarna. De flesta ville sedan ha en tårtbit från mittenpartiet.... Om ni vill ha receptet på denna tårta så hittar ni det här: Marängtårta med citronkräm
2 stora ägg
1 dl florsocker
1 dl vetemjöl
1 dl vetemjöl
Passionscurd
5 mogna passionsfrukter
2 stora äggulor
1 dl strösocker
50 g smör, tärnat
2 stora äggulor
1 dl strösocker
50 g smör, tärnat
2 gelatinblad
350 g vit choklad, fint hackad
6 dl grädde
350 g vit choklad, fint hackad
6 dl grädde
Gör så här:
Tårtbotten
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en 20 cm springform.
2. Vispa ägg och florsocker riktigt vitt och poröst. Detta steg är viktigt då botten inte innehåller bakpulver så vispa ordentligt.
3. Sikta mjölet och vänd ner.
4. Häll smeten i formen och grädda ca 12-15 min. Låt svalna.
Passionscurd
5. Halvera frukterna och skrapa ur köttet i en tjockbottnad kastrull.
6. Tillsätt resterande ingredienser och låt sjuda upp försiktigt. Koka inte krämen då den kan spricka. Täcker krämen baksidan på en sked är den färdig.
7. Sila bort kärnorna och ställ krämen åt sidan. Lägg plastfilm över ytan så att det inte bildas skinn.
5. Halvera frukterna och skrapa ur köttet i en tjockbottnad kastrull.
6. Tillsätt resterande ingredienser och låt sjuda upp försiktigt. Koka inte krämen då den kan spricka. Täcker krämen baksidan på en sked är den färdig.
7. Sila bort kärnorna och ställ krämen åt sidan. Lägg plastfilm över ytan så att det inte bildas skinn.
Vit chokladmousse8. Lägg två gelatinblad i blöt i kallt vatten.
9. Koka upp 2 dl av grädden och slå över den hackade chokladen. Tillsätt gelatinbladen. Rör samman så att chokladen och gelatinet smälter.
10. Vispa upp resterande 4 dl grädde till medelfasta toppar. Vänd ner i den vita chokladen.
Montering
11. Dela tårtbotten i två. Lägg en tårtbotten i botten av en 24 cm springform.
12. Bred ut passionscurden och på med sista lager tårtbotten.
13. Häll nu över moussen så att den täcker hela tårtbotten och blir gömd under moussen. Jämna ut ytan och ställ i frysen i ca två timmar.
14. Låt tårtan stå i rumstemperatur i 30 minuter innan servering om den är helt fryst. Garnera gärna med fruktköttet från en passionsfrukt och lite hyvlad vit choklad vid servering.
9. Koka upp 2 dl av grädden och slå över den hackade chokladen. Tillsätt gelatinbladen. Rör samman så att chokladen och gelatinet smälter.
10. Vispa upp resterande 4 dl grädde till medelfasta toppar. Vänd ner i den vita chokladen.
Montering
11. Dela tårtbotten i två. Lägg en tårtbotten i botten av en 24 cm springform.
12. Bred ut passionscurden och på med sista lager tårtbotten.
13. Häll nu över moussen så att den täcker hela tårtbotten och blir gömd under moussen. Jämna ut ytan och ställ i frysen i ca två timmar.
14. Låt tårtan stå i rumstemperatur i 30 minuter innan servering om den är helt fryst. Garnera gärna med fruktköttet från en passionsfrukt och lite hyvlad vit choklad vid servering.
Med fin midsommarram! |
Kram Lottzy
Midsommaraftonstårtan garnerad av kreativa barn. |
Ojoj!!
SvaraRaderaVilka underbara tårtor!
Dina beskrivningar är alltid så bra så jag tror kanske att jag ska försöka mig på en :)
Stor kram
Jessica
Gud vad gott det ser ut !!
SvaraRaderaMåste testa!
Ha en fin sommar och kram från Mille