fredag 16 november 2012

Päronkaka till dessert.



Vilken överraskning! Päronkaka låter ju ganska mesigt tycker jag men den var sååå god. Kändes så där härligt gammeldags och genuin. Hur är det nu? Jo visst det är nördarna som får de snyggaste brudarna till slut eller hur?!  Lite så, kvalitet håller i längden ;-)

Päronkaka, ca 12 bitar
Mördeg:
125 g smör
0,5 dl socker
2,5 dl vetemjöl
1 äggula
Fyllning:
125 g mandel
125 g smör
1,5 dl socker
2 ägg
1 äggvita
4 päron
Garnering:
0,5 dl flagad mandel
florsocker

Gör så här:
1. Hacka snabbt samman alla ingredienserna till mördegen. Tryck ut i rund form gärna med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ kallt i 30 min.
2. Förgrädda skalet i 175° i nedre delen av ugnen i 8 minuter.
3. Mal mandeln. Rör smör och socker pösigt. Tillsätt äggvita och ägg, lite i taget och rör smeten slät emllan varje. vänd sist ner den malda mandeln och rör slät igen.
4. Skala päronen och dela varje i 4 delar, ta bort kärnhuset. Lägg klyftorna i botten och bred över mandelfyllningen. Strö över flagad mandel.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
6. Låt svalna helt eller något. Pudra över florsocker vid serveringen.
7. Vaniljvisp, vaniljkesella, grädde eller creme fraiche till!
Kram Lottzy

1 kommentar:

  1. Till o med jag som egentligen inte är så förtjust i sött gillar verkligen just päronkakor!

    Lena från Make Ahead Food

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du vill ta dig tid att lägga en liten kommentar. Alla glada tillrop, tips och idéer mottages tacksamt. Tack på förhand!