onsdag 24 oktober 2012

Mitt allra första surdegsbröd!



Surdegsbröd med dinkelflingor!
Min kollega Lars har gjort mig sugen på att baka lite. Han pratade så lyriskt om sin surdeg så det gick inte att motstå. Och minsann en dag kom han med en lite burk surdeg. Jag tänkte nog att jag kommer att ha ihjäl den stackaren innan den hunnit bli något bröd, men faktiskt så lever den än! 

Men herre min tid vilken tid det tar att göra surdegsbröd... Jag surfade runt och mixade några recept så att det skulle gå så smärtfritt som möjligt och inte bli helt onyttigt. När jag väl bakade så svor jag lite för jag tycker att det tar väldigt lång tid och allt blir så kletigt och jobbigt och så mycket disk... 

Nähä första och sista gången muttrade jag. Men så kom sonen hem från skolan och skulle provsmaka och oj vad han åt! Så nu blir det väl att hålla liv i den där degen i alla fall...

Recept surdegsbröd med dinkelflingor
Fördeg:
100 gram vetesurdesggrund
200 gram vatten
200 gram ekologiskt vetemjöl

Deg
30 gram jäst
1 200 gram  ekologiskt vetemjöl
900 gram vatten, 40º
0,5 dl olivolja
1,5 msk honung eller sirap
200 gram ekologiskt vetemjöl (el dinkelfullkornsmjöl)
40 gram salt

80 gram dinkelflingor (eller havregryn)

Gör så här:

1. Dag 1. Blanda samman fördegen och plasta in den. Låt den stå i rumstemperatur över natten (8-12 timmar).

2. Dag 2. Blanda surdeg, jäst och vatten och rör runt tills jästen löser sig. Tillsätt vetemjöl (1200 gr) , olivolja och honung kör ca 7 minuter.
3. Tillsätt saltet, resten av mjölet (200gr) och dinkelflingorna och kör ytterligare ca 5 minuter.
4. Lägg över degen i en olivolje-inoljad bunke och täck med plastfolie eller använd en stor plastlåda med lock.
5. Jäs 2 timmar.
6. Sätt ugnen på 250 grader och låt en plåt stå med i ugnen och bli varm.
7. Häll ut degen ur bunken på ett mjölat bord. Dela degen i 2 stora delar och forma lite lätt till bröd. Lägg dessa på den varma plåten, snitta med en vass kniv. Sänken ugnen till 225 grader.
8. Grädda bröden långt ner i ugnen, ca 50 minuter. (För exakt innertemperatur stick in en termometer efter ca 20 minuter, 97 grader = färdigt.)
9. Låt svalna på galler utan bakduk.

Surdegsbröd på svalning.
Ps är det någon som har ett supergott och inte allt för krångligt recept så mottages det gärna = )
Kram Lottzy

2 kommentarer:

  1. Ja, det där med surdegbröd var vi också inne på att vi skulle prova ett tag, men insåg snabbt att det inte var något för oss. Vi gillar när det går undan, inga jästider och liknande:)
    Men visst är det gott, och säkert känner man sig väldigt stolt när man har fixat det!

    SvaraRadera
  2. jag önskar så att jag gillade och kunde baka.
    men surdeg ska jag prova, har en degfrälst kollega som inspirerar mig..
    Gott ser det ut!

    Lena från Make Ahead food

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du vill ta dig tid att lägga en liten kommentar. Alla glada tillrop, tips och idéer mottages tacksamt. Tack på förhand!