torsdag 18 oktober 2012

Baconlindade dadlar med fetaost, färska fikon och knäckesticks på ett och samma fat, bra förrätt & eller drinktilltugg


Härliga gäster skulle inleda helgen, tjoho! Ont om tid och ont i foten gjorde att jag ville göra menyn ganska enkel för mig. Efter mycket tänkande så såg menyn ut så här:
Förrätt 
Baconstekta dadlar med fetaost, färska fikon och knäckesticks.

Huvudrätt
Het apelsinkyckling med purjocouscous, recept hittar ni här.

Efterrätt
Fryst citrontårta med kiwi.

Desserten gjorde jag redan på onsdagskvällen, så den var klar. eftersom det blir ganska många när man träffas nuförtiden (barnen är ju liksom stora nu så det var 14 pers allt som allt) så fick jag göra 2 stycken. Recept på den kommer i nästa inlägg.

Förrätten skulle vara superenkel var tanken, men eftersom Växjö inte dignade av fetaost i bit så fick jag lägga mycket tid på att leta, vilket gjorde att på den tiden skulle jag kunnat göra en ganska avancerad förrätt... 
Här kommer receptet i alla fall.

Recept
Baconlindade dadlar, 6 pers
1 påse torkade dadlar (jag hade ekologiska från ica)
1-2 paket bacon
400g fetaost i block
4 färska fikon
Några kvistar mynta
2 paket knäckesticks.

Gör så här:
1. Linda bacon, 1/2  skiva runt dadeln. Vill man ha mer bacon kan man så klart ta en hel skiva.
2. Lägg i ugnsfast form och stek i ugnen på 225 grader i 15-20 minuter tills baconet är knaperstekt.

Servera dom ljumna eller kalla.

Till detta hade jag ett block fetaost garnerat med färska fikon som jag skurit i tunna skivor samt några myntakvister. Jag lade upp allt på ett stort runt fat, fetan i mitten och dadlarna runtom med varsin tandpetare i.  I glas brevid hade jag såna där lyxiga knäckesticks.

Någon av gästerna var faktiskt ganska skeptisk mot de små dadlarna, men efter löfte om att få spotta ut dom om de inte passade utan att skämmas,  så tror jag bestämt att hon högg in på flera stycken = ) De var riktigt goda de små rackarna!

Fetaost, fikon och baconlindade dadlar på fat!


Vad drack vi då till? Jo en hel del gott ;-)
Vi startade med ett vitt vin  från Australien som heter Koonunga Hill, Penfolds 2010. Till huvudrätten gav vi oss på ett supergott rött vin från Chile som heter Cono Sur 2011. Sedan avslutade vi med att sällskapa med en underbar amerikanare från Californien, Fetzer 2009.

Hade vi en trevlig kväll? Mycket!
Kram Lottzy
Ps recept på desserten kommer snart!

4 kommentarer:

  1. Så mycket gott! Baconlindade dadlar är så gott och de där knäckesticksen gillar jag skarpt.

    SvaraRadera
  2. Ingen dålig förrätt/drinksnacks. Dadlar är en lustig "frukt", smakar lite mandelmassa tycker jag.

    Kram

    SvaraRadera
  3. Ser otroligt gott och inbjudande .
    Älskar dadlar med bacon och har sån tur att jag brukar få ha dem i fred då maken inte tycker om det :)

    Trevlig blogg!

    Lena från Make Ahead food

    SvaraRadera
  4. Mums, den middagen hade inte jag tackat nej till!!
    Härliga recept du har!!
    =)

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du vill ta dig tid att lägga en liten kommentar. Alla glada tillrop, tips och idéer mottages tacksamt. Tack på förhand!