fredag 19 augusti 2016

Vaniljpannacotta med blåbärskompott och havrecrunch


Vaniljpannacotta med blåbärskompott och havrecrunch


Var på torget och köpte väldigt mycket mer blåbär än vad som var ursprungstanken. Klart man då måste göra något gott och onyttigt av åtminstone en liten del. Efter lite letande så
fastnade jag för vaniljpannacotta med blåbärskompott och havrecrunch.


Recept

Vaniljpannacotta med blåbärskompott och havrecrunch, 4 pers

Blåbärskompott

175 g blåbär
0,75 g råsocker
1/2 gelatinblad (blötlagt enligt förpackningen)


Vaniljpannacotta
4 dl grädde
0,5 dl råsocker
1/2 vaniljstång, urskrapad
2,5 gelatinblad (blötlagt enligt förpackningen)

Havrecrunch
0,75 dl havregryn
1 msk råsocker
1 msk smör
1 krm kanel

Gör så här:
Pannacottan

1. Värm grädden i en kastrull tillsammans med socker och vanilj.
2. När grädden nästan koka, ta bort från plattan och vispa ned gelatinbladen så dom löses.
3. Låt svalna

Blåbärskompotten
4. Lägg blåbären och sockret i en kastrull och låt koka på medelvärme i 20 minuter.
5. Dra kastrullen åt sidan och rör ner gelatinbladet.
6. Låt svalna

Havrecrunchet
7. Smält smöret i en panna
8. Strö i socker och havregryn
9. Stek på medelvärme under konstant omrörning tills det fått en vacker färg
10. Häll upp på bakplåtspapper och låt svalna
11. Häll upp pannacottan i dessertskålar/glas. Ställ i kylen några timmar i 2 timmar.
12. Lägg blåbärskompotten ovanpå, låt stå ytterligare 2 timmar i kylen (eller över natten)
13. Smula över havrecrunchet innan servering.
Jag gjorde allt dagen innan och det gick så bra så.


Det var en bra avrundning på middagen, om jag gör det igen ska jag göra det i mindre glas för att få det lite snyggare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir jätteglad om du vill ta dig tid att lägga en liten kommentar. Alla glada tillrop, tips och idéer mottages tacksamt. Tack på förhand!